Внимавайте! Летните вируси ни атакуват

Животът

13-08-2013, 18:12

Снимка:

интернет

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Вижте как можете да се предпазите

Има ръст на заболелите от така наречените летни вируси. При мен постъпват около 2-3-ма пациенти на ден с подобни оплаквания. Това заяви специално за Plovdivutre.bg общопрактикуващият лекар д-р Георги Цигаровски. По думите му ситуацията в момента не е по-различна от предходните години и няма повод за притеснение.

Основният проблем са чревните инфекции. Те обикновено атакуват летуващите край морето или непосредствено след връщането им вкъщи след почивката. Първите симптоми са гадене и повръщане. Те са последвани от диария и отпадналост. Това продължава средно около 2-3 дни, изтъква лекарят.

Ако искаме да се предпазим, трябва да спазваме няколко правила, изтъква д-р Цигаровски. Като начало е редно да избягваме контактите със заразени хора. Освен това редовно трябва да се мият ръцете, особено преди хранене. Не бива да се консумират храни и напитки, за които имаме съмнения, че не са годни.

Ако все пак се почустваме зле е редно веднага да потърсим лекарска помощ. Не се самолекувайте. Ако приемате медикаменти и пазите диета – редно е те да са препоръчани от специалист, категоричен е медикът.

Преди самият преглед се препоръчва да не се консумират храни. Трябва обаче обезателно да се ”оводняваме” като пием по 1-2 глътки вода на всеки 10-15 минути. Нужно е особено внимание към децата, тъй като те са по-податливи на заболяванията и по-лесно се обезводняват, заявява още д-р Цигаровски. По думите му  с отминаването на жегите положените ще се нормализира.