Бургас построи 18 пъти повече жилища от столицата

Градът е национален лидер по жилищно строителство още от края на 2010 г

През второто тримесечие на тази година в Бургас са пуснати 18 пъти повече жилища, отколкото в София. От началото на април до края на юни в морския град са влезли в експлоатация 1001 нови апартамента, докато в столицата са само 53, сочат данни на Националния статистически институт, пише в. "Труд".

Варна и Пловдив също изпреварват София по брой на новопостроените жилищни сгради и апартаменти. През второто тримесечие във Варна с акт 16 са се сдобили 121 жилищни сгради с общо 592 апартамента, а в Пловдив - 48 сгради със 179 жилища. Столицата е едва на четвърто място в класацията с 44 сгради и 53 жилища.

Бургас е национален лидер по жилищно строителство още от края на 2010 г. и началото на 2011 г., когато пуснатите в експлоатация нови сгради започнаха значително да надвишават тези в столицата. През първото тримесечие на 2011 г. например в Бургас са построени 653 жилища, докато в столицата - само 48.

През следващото тримесечие е постигнат рекорд, ненадминат и досега - в Бургас са издали акт 16 на 1355 нови жилища, докато в столицата само на 57. Разликата е 23 пъти. Но и оттогава досега новите жилища в Бургас рядко падат под 800 на тримесечие, докато в столицата почти никога не достигат 100.

Обяснението на този факт е най-вече в инвазията на руски граждани, които от 2008-2009 г. насам започнаха да предпочитат Южното пред Северното Черноморие. Много руснаци и граждани и на другите страни от ОНД буквално се влюбиха в този район.

Освен че сами си купуват жилища, те често водят със себе си свои роднини и познати отново с цел инвестиция в имоти, което възроди този пазар на юг от нос Емине. Естествено, че купуването на жилища, независимо дали са стари, или новопосторени, даде тласък и на новото жилищно строителство.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"