Правят от дърво и пластмаса историята на Балчик

Мисия Добрич

14-08-2013, 10:19

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Макет на Белия град ще популяризира паметници на културата

Макет на Балчик, изработен в мащаб 1:500, ще бъде сред новите атракции за популяризиране на паметници на културата с подкрепата на оперативната програма "Регионално развитие".
Проектът е на стойност от близо 5 539 000 лева. Предвидено е да бъде  извършена реставрация, консервация и социализация на стогодишна мелница, някога служила и за навигационен знак, и на късноантичната и ранносредновековна крепост "Дионисополис", която е била сред най-мащабните в целия Византийски свят. Сред паметниците на културата, чиято инфраструктура ще бъде подобрена, е и култовия комплекс "Як Язълъ Баба - Свети Атанас" в село Оброчище, съобщават от община Балчик.
Макетът, чиято площ ще достига 24 квадратни метра, ще проследява историята на знакови сгради и обекти в региона заедно със съдбите на техните създатели и обитатели, гласи обявената от общината обществена поръчка за доставка на съоръжения, оборудване и обзавеждане по проекта. Макетът трябва да бъде изработен от дърво и пластмаса и се очаква от авторите при представяне на концепцията да приложат подходящи визуални материали - снимки, скици, чертежи.
В рамките на обществената поръчка ще бъде закупена и интерпретативна техника и ще бъде изготвен софтуер и програми за вербално представяне на историческите обекти на български, английски, руски, немски и румънски език.