Съдия-изпълнител върна на НСА спорен имот в Несебър

Новините

14-08-2013, 11:40

Снимка:

БНР

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Става въпрос за 2,4 декара, бивша земя на Спортната академия, която чрез процедурни хватки, е обявена за публична общинска собственост от община Несебър, влязла е в активите на нейно дружество „Спектър”, което впоследствие става частно

В Несебър съдия-изпълнител въведе във владение доцент Пенчо Гешев, ректор на Националната спортна академия (НСА), в спорен имот, за който спортната академия вече има спечелено дело с окончателно решение на Бургаския окръжен съд, предаде  „Фокус”. 

Става въпрос за 2,4 декара, бивша земя на Спортната академия, която чрез процедурни хватки, е обявена за публична общинска собственост от община Несебър, влязла е в активите на нейно дружество „Спектър”, което впоследствие става частно. На терена в момента има построен апартаментен комплекс, в който собствениците са около 50; 40% от които са чужденци. През цялото време повече от 10 години се водят дела за земята на НСА.

Никой до момента не може да даде отговор на въпроса, как, докато текат съдебни дела, е построена жилищната сграда и има нотариални актове на собствениците. По закон, докато текат съдебни дела до влизане в сила на окончателно съдебно решение, се преустановяват дейностите на двете спорещи страни.

В случая това не се е случило и впоследствие се появява и сградата. Това съобщи в предварителния разговор доц. Христо Константинов от НСА. Той допълни, че с решение на съда, е свален подробен устройствен план на сградата (издаден от община Несебър) също така с решение на Бургаския административен съд, сградата е заличена от кадастралната карта на Община Несебър. В съда е атакувано и строителното разрешение.

Делото се точи 3 години и още няма решение по него. Това е само част от многобройните съдебни дела, които НСА води срещу Община Несебър и собственици реститути.