Свалиха децибелите на Джумая джамия

Мисия Пловдив

14-08-2013, 13:16

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 50 жалби за шум са подадени срещу храма

Проблемът с шума от Джумая джамия в центъра на Пловдив е решен. Това съобщи началникът на Общинския инспекторат Владимир Илиев. Той уточни, че след поредица от констативни протоколи и предписания е постигнато споразумение за съблюдаване на шумовите норми от уредбите.

Официалните оплаквания на граждани за силни нива на шума от джамията са над 50. Най-често нарушенията са ставали по обяд и вечер - когато от озвучителните системи на храма се чуват молитвите на мюсюлманите. Последната среща на служителите на инспектората е била с мюфтията Ерсин Ахмед, с когото са набелязани мерките за предпазване от шума. Там е доказано, че жалбите са били основателни, защото шумът е превишавал с над 10 децибела пределно допустимата стойност от 60 децибела в градска среда.

За последните 3 месеца са постъпили общо над 500 жалби за силен шум от заведения, строителни обекти и хранителни комплекси на територията на Пловдив. Те касаят 111 проверени обекта, от тях 50 са с нарушения, потвърди още Илиев. Шефът на инспектората изтъкна, че само през юли месец са съставени актове на 15 обекта. Наложените санкции са общо за над 45 000 лева, отделно са били внесени стари задължения за 30 000 лева.

Друг сериозен дразнител са шумовете на климатични и охладителни инсталации на големи заведения и комплекси, посочи още Илиев. По думите му гражданите могат да сигнализират за удължено работно време на обекти, силен шум и други нередности на телефон 032 6 111.