Настояват за лаборатория за анализ на храните

Мисия

14-08-2013, 13:26

Снимка:

Областна администрация Стара Загора

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Министерство на земеделието ще съдейства

На територията на област Стара Загора отново да заработи лабораторията за анализ на храните, за това настоя Областният управител Живка Аладжова  пред министъра на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков. Аладжова се срещна с министър Греков, за да му представи конкретни проекти, които да се реализират в областта. Един от тях е изграждането на лабораторията към Областната дирекция  за безопасност на храните Стара Загора. Към настоящия момент лабораторния контрол, спрямо изискванията на българското законодателство, е организиран в Хасково по определен график. Според Областният управител  лабораторията е нужна в Областната дирекция, за да гарантира прецизност на извършените анализи и безопасност на храните, да пести време за фирми и организации, ще намали транспортните  разходи, ще даде възможност за обслужване на частни фирми и организации. Известно е, че Старозагорски регион се характеризира с множеството си фирми от хранително-вкусовата промишленост и е немотивирано отсъствието на територията на задължителния лабораторен контрол, както  и анализите в сферата на безопасността на храните, (фуражите, животновъдството и растениевъдството), мотивира инициативата си за възстановяването на лабораторията Областният управител Живка Аладжова. До преди няколко години такава служба е функционирала в Областната дирекция. От закриването й досега  физическите и юридическите лица от Старозагорска област посещават  частни лаборатории в съседните региони за изготвяне на експертни становища и оказване на  консултативна помощ и по въпроси на качеството, идентичността, хигиенните норми и безопасността на храните в съответствие с националното и европейско законодателство. Министър Греков изрази готовността си за съдействие по проекта. Очаква да му бъде представен финансовия анализ и обосновката за предприемане на конкретни стъпки по реализирането. По думите на Областния управител Дирекцията по безопасност на храните разполага със съответната база, а града  - със специалистите.