Как да опазим дома си от крадци през почивката

Животът

14-08-2013, 13:56

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вижте как можете да прогоните апашите от своята врата

Сезонът на отпуските е в разгара си, а крадците само това чакат. Оставените без надзор жилища често стават мишена на апашите. Ако не искат и вашия дом да пострада вземете мерки, ако преди да потеглите на път.

Практиката показва, че крадците набелязват апартаментите нощем. Затова оставете някоя лампа да свети. Оставете и включено радио. Така ще изглежда, че в жилището има хора. Ако има завеси на прозорците е добре да бъдат спуснати, за да не могат крадците отвън да следят дали има движение. Работещия климатик също често отказва апашите.

Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Никога не оставяйте ключовете от жилището на лесно достъпни места, като например под изтривалката пред вратата.

При по-продължително отсъствие вземете мерки крадците да не намерят нищо ценно в дома ви. Преместете при ваши близки преносимата скъпа техника, ценни бижута, големи суми пари.

Практиката на криминалистите показва, че за съжаление много граждани са небрежни в това отношение и оставят пари в чашки в кухнята, на хладилника, на телевизора и на апашите не им отнема повече от минута да ги забележат.

Обитателите на апартаменти е добре да следят и да уведомяват органите на реда при наличие на т.нар. "белези”. Това са средства, чрез които крадците проверяват дали има движение в жилището. Често за тази цел се ползват рекламни брошури или просто късчета хартия, които се подпъхват в рамката на вратата. Ако крадецът сложи такава "бележка” и при по-късно посещение тя още е там – очевидно е, че стопаните отсъстват.

Наличието на СОТ-система за охрана е много ефективен метод. Наистина има престъпни групи със значителни умения в обезвреждането на такива аларми. Практиката обаче показва, че те рядко се занимават с обири на произволни апартаменти. По-голямата част от домовите крадци не са технически спецове и подобни средства бързо ги прогонват.

Ако въпреки всичко намерите взломена входната врата на жилището си, не изпадайте в паника. Важно е да знаете, че не трябва да пипате нищо до идването на полицията и незабавно позвънете на тел.112.