Кюрдите в Сирия напредват със създаването на автономия

Турските власти изразиха подкрепа, но и предупредиха ПДЕК да внимава в картинката

Кюрдите в Сирия са на втория етап от създаването на своя автономия в северните райони на страната. За това съобщи телевизия CNN Turk. Медията се позова на изказване на един от лидерите на Партията на демократичното единство на Кюрдистан (ПДЕК) Асия Абдуллах. В него той обявява, че в рамките на подготвяната автономия вече са проведени преговори и е сондирано мнението по въпроса на представители на партии и организации на живеещите в Сирия кюрди, араби, сурияни, асирийци и арменци. Това е позволило да се премине към втория етап от проекта за автономия.”
Турската телевизия разяснява, че  замисълът е след одобрението от всички страни на пътната карта и конкретните дейности за преминаване към автономно власт, в рамките на 6 месеца да бъдат организирани и проведени общи избори в Северна Сирия.
CNN Turk припомня още, че другият лидер на ПДЕК Салих Мюслим е на четвърто поредно посещение в Турция само в рамките на седмица. По време на визитата Мюслим е получил гаранции от Анкара, че страната не подкрепя джихадистите от групировката „Фронт ал Нусра”, които се борят за създаването на ислямска държава в рамките на Близкия изток. В същото време властите в Турция са предупредили лидера на ПДЕК да не позволява на режима на Башар Асад да използва кюрдите за свои цели; да се интегрира с опозиционните сили и да не разчита на тактиката на „свършените факти” по отношение на бъдещето на Сирия.