Русия и Казанлък в шахматна среща

Спорт

14-08-2013, 16:38

Снимка:

Организаторите

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Международната приятелска среща завърши с очакван успех на гостите с резултат 5:1. Казанлъчани успяха да направят две ремита на първите две дъски

Съвместният спортен лагер в гр. Несебър , в който участваха младежи от специализираната спортна школа по шах на гр.Толияти и шахматния клуб „Казанлък“, организиран от Община Казанлък е едно ново начало за казанлъшкия шахмат .ШК „Казанлък“ в момента обновява своите кадри и нивото на шахматните умения и знания децата в клуба са в самото начало.С изключение на Цвета Добрева, останалите четири деца от казанлъшката група са в начален етап на изучаване на шахматната игра.Шахматните тренировки преминаха при голям интерес от страна на нашите шахматисти, съобщават от Община Казанлък. Руският международен майстор по шах – Гульнара Салахова демонстрира как се провеждат заниманията в тяхната школа и беше подготвила за децата няколко задачи на демонстрационната дъска. Тя е директор на руското специализирано училище за извънкласни занимания още от самото създаване преди 10 години. Там учат 706 шахматисти. Отборът на школата през 2011 г. е станал шампион на Русия сред юношите.В училището вече 7 години работи „ Школа на гросмайсторите“, в която 4 пъти в годината се събират надарени деца.В училището работят 17 треньори, от които 3 международни гросмайстори.Младежите от двата побратимени града пристигнаха в Казанлък, за да демонстрират своите шахматни умения в двустранна приятелска среща, която се проведе на 12.08.2013 г. в залата на общинския информационен център на ул. Искра №4.
От българска страна участници бяха :Цвета Добрева -14 г.,Божидара Кирчева-8 г.,Денис Колева -10 г.,Мартин Иванов -8 г.,Пламен Георгиев -9 г.Ръководител – Петрана Драганова
Руски участници:Антон Приползин –12 г.,бивш шампион на Русия сред момчета до 8 г. през 2009 г.
Аня Подгорнова -10 г.,вице шампион на Русия сред момичета до 8 г. през 2011 г.
Гульнара Мирзаева -14 г. шампион на Приволжския федерален окръг сред момичетата,победител в 2 етапа на състезанието за купата на Русия през 2013 г.
Игор Веклич -12 г.,бронзов медалист в етапа за купата на Русия сред момчетата, двукратен шампион на град Толияти
Станислав Минеев -13 г. медалист от първенството на Самарска област сред момчетата
Ръководител: Гульнара Салахова ,директор на общинската специализрано училище по шах №4 „Шахматы“, международен майстор по шах.
Международната приятелска среща завърши с очакван успех на гостите с резултат 5:1. Казанлъчани успяха да направят две ремита на първите две дъски. С реми се поздравиха майстор на ФИДЕ Петранка Драганова, която подели половин точка с колежката си Гульнара Салахова. Половин точка спечели и Цвета Добрева, която също завърши реми с най-опитната шахматистка в отбора от Толияти.
Преди това младежите се запознаха с богатото културно-историческо наследство на община Казанлък : посетиха връх Шипка и Паметника на Свободата, където се снимаха пред знамето на Българското опълчение, ушито в техния областен град – Самара, в Иверския манастир.Разгледаха Храм-паметник „Рождество Христово“ и уникалната Казанлъшка тракийска гробница.Преди началото на шахматната среща, групата бе приета от зам.-кмета на Община Казанлък ,г-н Петър Косев, който разговаря с тях и присъства на двустранната среща.Той им пожела нови успехи и освен това изрази задоволство от задълбочаването на взаимните дейности между двете побратимени общини.