Назад в историята в тога и с Милена Славова

Заралии

14-08-2013, 17:03

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Старозагорският музей е единствената регионална институция, която разполага с музеен педагог, което означава, че залага много на работата с децата и учениците (СНИМКИ)

Музейният педагог Милена Славова усмихнато ме посреща и развежда из залите на Регионалния исторически музей, Стара Загора. Лято е, по обед в работната седмица посетителите са малко, но всички с интерес и възхищение разглеждат уникалните експозиции и си правят снимки на Лапидариума и на Античната улица.Поводът да се срещнем е интерактивният кът на средновековния воин, но разговорът ни започва с подробности за „Музеят и училището”- това е програма, стартирала преди повече от 30 години, но възобновена и действаща активно от ноември 2010 година. В периода от април до декември 2011 година тук са проведени 11 тематични ателиета, чрез които музейните работници са привличали интереса на много хора от различни възрасти, пояснява чаровната ми събеседничка. „Целта на проекта „На сцената на историята – да учим ефективно и атрактивно” е да привлечем ученици от първи до дванадесети клас и да им покажем, че историята не е скучен предмет със събития и факти, а показва, че в живота на нашите деди е имало култура, духовност, естетика. Целта на нашата програма е да популяризираме историята и да я направим привлекателна за учениците. Но и не само а учениците, въпреки че основно вниманието ни е фокусирано върху тях-всеки може да дойде в Музея и да разгледа.Много малки деца-още преди да са тръгнали на училище заедно с родителите си вече са посетили ателиетата на Музея и са се запознали с експозициите тук, което е важно.
- А какви възможности дава Музеят през останалата част на лятото и от началото на учебната година на своите малки приятели?
- Тази година финализирахме един проект, който се казва „На сцената на историята- да учим ефективно и атрактивно” и бяха съставени два къта в Музея- един с антични облекла, където можете да дойдете и да се превърнете в древни римляни и богаташи- и дамите, и господата. А на третото експозиционно ниво имаме кът със средновековен воин, където можете да си направите снимки и така да запазите спомена за Музея и съответно да се върнете отново тук.
- Какво представлява в детайли интерактивният кът на воина?
- Табло с магнитни елементи. Човек може да се снима както е изглеждал един федерат по нашите земи- тогава, когато тези територии и нашият град още са били в пределите на Източната римска империя и тук Империята е била заселила едно погранично население, наречено „федерати”. Те са трябвало да бранят подстъпите на Империята от варварските племена. Също така имаме магнити на въоръжен воин от времето на Средновековието, като може да се сменя различното бойно снаражение.За периода така ,както са изглеждали нашите войни, в периода на Второто българско царство, тъй като в нашия Музей има запазена почти изцяло ризница от периода, когато нашият град е носил името Боруй и е заемал доста централно място в пределите на Българската държава- тъй като по това време сме център на хора-това е военно-административна област.
- Кои са най-веселите коментари или въпроси, които сте чували от хората, които застават пред този магнитен кът за снимки?
- Не знам как ще прозвучи, но първото, което казват е : „Много е яко!” Което,като видиш едно дете, което още качвайки се горе и привлече вниманието му този кът и си е сложило главичката на мястото за снимка,ти прави удоволствие да гледаш и слушаш. После с удоволствие започват да сменят различните оръжия и наистина е яко. Но това, което е по-важното, че освен децата, доста от младежите и възрастните хора проявяват интерес. Това е важно,защото в днешния компютърен свят много малко хора обръщат внимание на тези неща или се интересуват, но тези кътове тук доказват, че ако покажеш на човек нещо, той би се върнал назад в историята. Освен това сме им предложили книжки с информация, така че който не е много наясно, дори и да няма наоколо музеен служител, може да чете и да се обогати.
- Вие като музеен педагог какво съветвате децата- първо да видят картинките или да разгледат експонатите, преди да обличат воина и тогава да се опитат да наредят правилно магнитните части?
- Аз първо показвам това, което имаме в експозицията и тогава казвам, че могат, за да им докажа, че действително това е съществувало- не е просто една картинка, така както в компютърните игри. Знаете, че децата стоят по много време пред компютъра. Знаете, че са изключително добри войни там и добре се сражават, но целта е да им покажем, че в действителност такива войни е имало- те са се сражавали в действителния свят. България е една държава с много история, освен това нашият град е с хилядолетна история и тук има много Античност, много Средновековие и сме едни от малкото градове, които можем да се похвалим с различни проекти.
- Слизайки две нива по-надолу в Музея, по същия проект, се връщаме назад във времето с възможността да се облечем като древни жители на Август Траяна-автентични ли са тези облекла?
- Да, съвсем автентични са дрехите, които можете да видите и облечете на античната улица на Стара Загора и освен това за минути се превръщате в сенатор или богат патриций, защото така, както са показани нашите дрехи, така са се обличали наистина заможните граждани и гражданите на властта, защото лентите , които са по тогите и туниките на мъжете ,са носени само от престижа на обществото. Дамите също-обличайки туника-особено разноцветните дрехи са били привилегия на богатите дами. Бижутата могат да бъдат видени долу, сандали от този период- всичко е много автентично. Така че хората, ако гледат такива филми- гладиаторски, могат да направят съпоставка с нашите реплики на автентични неща, които са се носили в миналото и да си направят снимки на Античната улица тук в Музея.
- Как чужденците възприемат кътовете и възможностите на РИМ, Стара Загора и как реагират на двата нови къта?
- Много им харесва, особено, слизайки долу на античната улица, много са впечатлени и независимо, че са възрастни хора, си правят снимки по кътовете, молят ни да ги облечем в тоги и туники, качват се горе и си правят снимки на средновековния кът. Тъй като всичко това е безплатно,т.е. не се плаща нищо извън цената на билета за вход., чужденците казват, че и това трябва да се заплаща и фактът им прави силно впечатление.
- Почива ли през лятото Музеят и може ли сега (през август) да го разгледаме?
- Музеят работи по принцип целогодишно и всички са добре дошли и щом дойдат – ще ги посрещнем и сме на тяхно разположение, но най-активно се работи по време на учебната година. Предстоят още от началото на новата учебна година по програма „Успех” не само ателиетата, но и тематични беседи, специализирани беседи по предложение на учителите, съобразявайки се с техния материал може да изнесем лекции, така че активно работим в услуга на училището.
- Още един проект очаква своето начало от септември – част от проекта „На сцената на историята- да учим ефективно и атрактивно” – проектът „Млад археолог”-какво да очакваме от него?
- Съвсем в края на учебната година го спечелихме този проект. Целта е да върнем децата назад във времето и да им покажем работата на археолога. Ще има предмети-реплики на предмети, които са намерени и изложени в Музея в различните епохи,. Ще направим табло и един голям пясъчник- предвидено ето да бъде на Лапидариума, където децата да ровят , използвайки инструментите на археолога и откривайки този предмет да се научат да познават от кой етап е, от кой период-което е същинската работа на археолога. После ще се постараем пак да направим магнитно табло, на което да има магнит на даден предмет и да бъде разграфено с отделните епохи-така детето ще се ориентира от коя епоха е намерен в пясъчника предмет. Така децата ще научат какво е да си археолог - как трябва да си много внимателен , защото ровейки в пясъка, можеш да нараниш съда, което е загуба на ценна информация, освен това ще им се разясни още по работата на този вид специалисти и може пък наистина много археолози да излязат оттук. Проектът е разработен, а трябва още малко време, за да го осъществим.
Засега ще поканя всички да ни посетят- Музеят работи от вторник до неделя (вкл.), така че нека заповядайте!