Днес честваме Деня на спасението

Общество

15-08-2013, 08:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 15 август отдаваме почит към медиците, срещнали смъртта си при изпълнение на своя професионален и човешки дълг

На 15 август отбелязваме Националния ден на спасението, празника на град Варна и празника на Стражица.

На тази дата преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус. На следващия ден смелият лекар умира от раните си.

На 10 януари 1944 година, по време на бомбардировката над София, д-р Христо Петров, д-р Димитър Попов, д-р Веселка Василева и д-р Иван Иванов - лекари от Невропсихиатричната клиника на Александровска болница, д-р Илия Топалов (рентгенолог) и д-р Асен Карадимов (неврохирург), въпреки обявената тревога, не напускат болницата и намират смъртта си, оставайки при своите пациенти.

От 2004 година на 15 август в много лечебни заведения у нас се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, срещнали смъртта си при изпълнение на своя професионален и човешки дълг. Ритуалът за пръв път ще е официален, тъй като в края на миналата година 15 август бе обявен за Ден на Спасението. Така България стана първата страна в ЕС, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции.

С включени сирени на линейки лекари и медицински сестри ще излязат на Успение Богородично пред арката на УМБАЛ "Александровска". Те ще почетат паметта на спасителите на човешки живот. Ще бъдат поднесени и венци на гробовете на д-р Христо Петров и д-р Димитър Попов, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

"За нас, медиците е важно да спрем и да помълчим за минута, почитайки паметта на над 130 лекари и над 15 медицински сестри, на десетки минни, водни, планински спасители, обикновени граждани, обрекли се на смърт, за да живеят други", заяви здравният министър Таня Андреева. Тя подчерта, че на този ден отдаваме признателност и на дарителите, чийто органи са трансплантирани на други хора. Почитаме готовността за себераздаване, която, наред с професионализма, е основен двигател в медицинската професия. Таня Андреева е изпратила писма до държавните лечебни заведения и Регионалните лекарски колегии с предложение за едноминутно мълчание на 15 август в 12 часа, съпроводено от сирените на линейки.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Стражица по повод празника на града. В 10.00 часа тя ще се срещне с кмета Детелина Борисова в общината. Маргарита Попова ще се срещне и с областния управител на област Велико Търново Георги Рачев и с председателя на Общинския съвет на Стражица Илиян Маринов. Вицепрезидентът ще участва в тържествата за празника на общината, където ще произнесе слово.

На 15 август отбелязваме и празникът на морската ни столица.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова ще се включи в честването във Варна. Тя ще присъства на тържественото издигане на флага на града на площад "Св. св. Кирил и Методий". По-късно ще участва в церемония по откриването на новия пътнически терминал на летище Варна.