КТ "Подкрепа" и КНСБ подкрепиха актуализацията на бюджета

Политика

15-08-2013, 13:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна заседанието на Тристранния съвет

И двата синдиката поискаха още действия от държавата, КРИБ изразиха резерви

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие за подкрепа на актуализацията на бюджета, предаде Фокус. На заседанието, продължило повече от два часа, единствено от КРИБ са изразили резерви към актуализацията, поради липса на яснота за разход на предвидените средства.
Зам.-председател на НСТС от страна на синдикатите ще бъде избран на следващото заседание.

По време на днешната среща двата синдиката подкрепиха актуализацията, но напомниха на управляващите, че има още действия, които трябва да бъдат предприети.

Според лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев актуализацията на "дянковския бюджет" е неизбежна. Според него ветото на президента върху актуализацията чисто политически акт. "Многократно определяхме бюджета като предизборен, планиран до средата на годината, отсъстваха адекватни политики за здравеопазването, майчинството, науката", заяви Тренчев.

Той поиска да се увеличи минималният размер за обезщетение за безработица и то да достигне до е 60% от минималната работна заплата. Синдикатът продължава да настоява през тази година да има още едно увеличение на минималната работна заплата на 330 лв.и това да стане от началото на октомври.

Валентин Никифоров от КНСБ пък подчерта, че искат актуализация, която да да реши социалните проблеми. Синдикатът не е удовлетворен от социалната част на актуализацията. Никифоров смята, че е крайно време и да се знае какво дължи бизнесът на българските работещи.

"Нашите анализи показват, че между 340 и 360 милиона лева непрекъснато се дължат на българските работници", изтъкна той.

От КНСБ ще продължават да настояват за увеличаването на минималната работна заплата, тъй като това е и едно от предизборните обещания на мандатоносителя.Синдикатът ще настоява и за държавна намеса по отношение на застраховките "живот". КНСБ са убедени, че "Български пощи" трябва да продължат да са държавно дружество.