Мюфтийството: Не Турция, ние си искаме имотите

Мисия Пловдив

15-08-2013, 13:16

Снимка:

plovdivbg.info

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В най-скоро време започват съдебните дела в Пловдив

"Всички забравят къде е границата между държавата и изповеданието! Какво коментират медиите –  претенциите на турската държава или тези на българо-мохамеданското вероизповедание?"

Така главният юрист на Главното мюфтийство в България Асан Имамов коментира становището на министъра на културата Петър Стоянович, който бе категоричен, че въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени, предава Дарик.

Не знам какво точно е казал турският вицепремиер Бекир Боздаг, но вакъфските имотите се претендират от религиозния институт и мюсюлманската общност в България, по силата на Закона за вероизповеданията, където е предвидена такава възможност, уточни Имамов.

По неговите думи Боздаг е говорил само за стопанисване на имотите, а не за тяхното връщане. Той е изразил единствено готовността на Турция да осигури финансиране за тяхната реставрация.

В края на миналата година районното мюфтийство е завело дела за възстановяване собствеността върху 5 имота в Пловдив. Очаква се делата да бъдат насрочени за разглеждане в най-близко време./ Дарик