Тапа на "Хемус" поне още 10 дни

Тапата на изхода от София в началото на магистрала "Хемус" ще продължи най-малко още 10 дни.

 

Новата отсечка ще бъде пусната най-вероятно в следващия петък.

В момента в участъка се образуват огромни задръствания, тъй като целият поток автомобили са събира само в едно платно при гара Яна, за да излезе на магистралата.
И вчера имаше колона от автомобили, въпреки че трафикът в средата на седмицата не е от най-натоварените.
Колите се движат в плътни колони и в двете платна, като придвижването е доста затруднено. Липсват екипи на Пътна полиция, които да регулират трафика, което допълнително усложнява ситуацията. Новата отсечка е напълно готова, но стои затворена по неизвестни причини, възмущават се пътуващи.
От "Трейс груп холд" потвърждават, че работата по новата отсечка е завършена. Това е водещата компания в консорциума, който я строи. Фирмата е поискала в понеделник приемопредавателна комисия за обекта от възложителя - пътната агенция, за издаването на акт 15. Всичко е в срок, увериха експерти. След това разрешителното за ползване се издава от ДНСК и се подписва от регионалния министър.
Проектът за връзката на околовръстното с магистрала "Хемус" е от приоритетните пътни обекти, който се финансира по европейската прогрма "Транспорт" 2007-2013 г. Трасето е част от трансевропейския транспортен коридор IV. Финансирането е за 38,340 млн. лв. с ДДС, плюс национално съфинансиране от близо 10 млн. лв.
В края на миналия месец бяха пуснати още 8 км връзка от магистралата между Шумен и Белокопитово.
Плановете са да се актуализират предпроектните проучвания за продължаването на "Хемус" от Ябланица до Шумен. Разчита се на европейско фнансиране. Вече имаме осигурени 5,2 млн. лв. за тези проучвания, след това ще се прави проектирането. Наскоро, при откриването на изцяло завършената "Тракия" регионалният министър Десислава Терзиева и президентът Росен Плевнелиев бяха категорични, че един от основните приоритети в пътищата ще е довършването на магистрала "Хемус".