Майка на 9 деца - страшилище за мъжете в Ломско

Най-доброто от печата

16-08-2013, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Окръжният съд в Монтана изпрати Теменужка за 15 години в затвора заради убийството на Алекси Георгиев.

Името на Теменужка Славчева всява страх и ужас и у най-големите бабаити в ромските махали на Лом.
“Ей, внимавай! Да не свършиш като мъжа на Теменужка!”, предупреждават булките в крайните квартали разсърдилите ги половинки и доста от тях бързо мирясват. Защото в крайдунавския град и района всички знаят каква напаст е Теменужка - ядоса ли я мъж, вади нож и налита на бой като безмилостен командос.
Последният екшън завърши със смърт и прати за дълго в Сливенския затвор опасната майка на девет деца. Мрачната слава обаче продължава да витае из ломските квартали.
Защо не нахрани кобилата?
Кървавата драма се разигра на 8 август 2012 г. в село Ковачица - на 10 км от Лом. Там 50-годишната Теменужка отишла заедно с любимия си - четвърти поред мъж - Алекси Георгиев на гости на сестра си Славка. И двамата били от години безработни, нямало какво да ядат и решили да отидат до селото, за да брулят орехи и да ги продават. Преди да започнат, домакини и гости седнали да се почерпят. Поради бедност мезето било оскъдно, но пиенето - в промишлени количества. След като обърнали няколко бутилки джин, а после минали на вино, Теменужка и благоверният Алекси - с 15 години по-млад от нея - се скарали.
Причина за раздора станала единствената семейна ценност - кобилката, с която Алекси обикалял града и селата в околността да търси работа и да прибира боклуци за вторични суровини. Увлечен в наздравиците, мъжът не нахранил добичето и това разлютило жена му. Вбесена от мързела и оправданията на половинката си, Теменужка грабнала лопата и налетяла да халоса гуляйджията, той пък стиснал нож да се брани по мъжки. Кървавата битка била предотвратена от домакина в Ковачица Христо Иванов, който разтървал разлютените си роднини и ги принудил да оставят оръжията.
Няколко часа по-късно - след следобеден сън и вечеря с още почерпка, войнственото настроение отново обзело неудържимата Теменужка. Тя се присетила пак за гладната кобилка, а оттам и за всички издънки на непрокопсания си мъж. Грабнала от масата ножа, с който малко преди това си нарязали диня, и замахнала към гърдите му. Алекси успял да хване с ръка острието, но то разрязало пръстите му. Докато мъжът втрещен гледал рукналата кръв, Теменужка замахнала втори път и забила с все сила ножа в гърдите му.
Ударът бил като на професионален касапин, заявили по-късно патоанатомите - острието влязло между петото и шестото ребро, разрязало белия дроб и Алекси паднал на земята. От устата му рукнала кървава пяна. Докато паникьосаните роднини извикат линейка и медиците пристигнат, мъжът издъхнал.
“Не помня какво стана! Нещо ми каза, ядоса ме! Много съжалявам! Много го обичах! От мъка ще умра в затвора!”, заявила със сълзи на очи пред полицаите Теменужка Славчева.
Къде ще намеря такъв мъж?
По-късно обаче, премислила всичко на спокойствие в килията и върнала хладнокръвието си, Теменужка се отрекла от думите си.
“Не съм убивала Алекси! Къде ще намеря такъв мъж - с 15 години по-млад от мен! Зет ми Христо го закла!”, обявила убийцата. Според новата версия мъжът на сестра Славка - Христо Иванов, отдавна имал мераци към нея. При едно от гостуванията му в Лом той дори бил направил опит да я изнасили. А във фаталната вечер след солидната почерпка Христо хванал ножа и го забил в Алекси, твърдяла Теменужка. Нито полицаите, нито съдът, нито дори собствената сестра повярвали на нейната защитна версия.
На съдебното заседание и очната ставка Славка и Теменужка дори се скарали люто и само охраната успяла да предотврати женския бой. “Теменужка е страшна работа! Няма мъж, минал покрай нея, да се е отървал. Най-късметлиите отнесоха само бой, за други игра ножът, а горкият Алекси си отиде!”, коментират познати на убийцата, която може да бъде женският вариант на страшилището Синята брада, заклал всичките си съпруги.
Омъжена от 13-годишна
По разказите на роднини и познати Теменужка е родена във видинското Ново село, но още 13-годишна се омъжила и дошла в Лом. Работела като овчарка, после - каквото намери, но основната дейност станала раждането на деца. За петнайсетина години успяла да се ожени 2 пъти и да роди 9 деца. Най-голямото от тях сега е на 34 години, най-малкото - на 19. Те я дарили с пет внучета.
И деца, и внуци обаче постепенно се изпоженили, хванали си пътя и Теменужка останала да се оправя сама - неграмотна, безработна и с лют характер. За да не скита по улиците с децата си, преди години управата в Лом настанила многодетната майка в стара къща почти в центъра на града. Теменужка бързо я превърнала в коптор и сборище на шумни компании.
“Беше ужас! Идваха нейни деца, внуци, приятели, познати и непознати! Ставаха запои и скандали! Викнехме ли полиция, Темунужка изскачаше навън, крещеше, събличаше се гола до кръста и кълнеше наред! Полицаите едва я озаптяваха!”, оплакваха се съседи. Въпреки проблемите с опасната си комшийка те я съжалявали и давали вода за готвене и пране, понеже в къщата нямало нито ток, нито водопровод.
Преди години, когато децата били малки, Теменужка ги пращала из Лом и в София да просят. Многодетната родителка посягала и на чужди вещи и неведнъж я арестували за кражби и хулиганства, припомнят си криминалистите.
Натрупаните години не укротили барутния характер на ромката, даже агресията към мъжете се разпалила още повече. Третият мъж Златко едва не платил с живота си за общото им съжителство. Преди няколко години двамата се скарали, Теменужка замахнала с ножа и го пробола. Златко едва не умрял от кръвозагуба. От любов или от страх обаче той не издал нападателката и твърдял, че сам се е наранил. Въпреки че двамата се разделили, а Теменужка си намерила по-младия от нея Алекси, Златко продължил да я обича. На делото за убийството той дори се явил в съдебната зала и поискал да свидетелства в полза на бившата си любов. Но не го изслушали, понеже нямал нищо общо със случая.
“Теменужка Славчева е психически здрава и в момента на извършването на убийството е могла да се самоконтролира и да ръководи постъпките си. Тя обаче е изключително агресивна - особено в критични ситуации, морално-волевите задръжки са слаби и не осъзнава като ценност живота на другите”, заявили психиатрите на процеса.
Окръжният съд в Монтана изпрати Теменужка за 15 години в затвора заради убийството на Алекси Георгиев. Тя обаче обжалва присъдата и продължава да твърди, че е невинна.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"