Бежанска вълна приижда към България

Най-доброто от печата

16-08-2013, 06:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вицепрезидентът Маргарита Попова поиска спешно изграждане на нов център за чужденци

Опасенията, че страната ни може да бъде залята от бежанска вълна, се оправдават. За главоломно нарастване на чужденците, търсещи убежище в България, предупреди вчера вицепрезидентът Маргарита Попова. През октомври 2012 г. тази възможност предвиди и държавният глава Росен Плевнелиев. "Хората са все още достатъчно малко, но процентът на увеличение лично мен ме притеснява, така че ще вземем мерки на дипломатическия фронт, както и в Европа", обясни тогава президентът.

От думите на заместничката му се разбра, че само за първите 6 месеца на т.г. страната ни е приела повече бежанци, отколкото през цялата предходна година. Данните на президентството сочат, че през 2012 г. общо 1380 души са се приютили у нас. Докато за първото полугодие на т.г. броят им е 1880. Очаквано най-много от тях са от разкъсваната от гражданска война Сирия - над 740 души. Повечето от останалите са също от Близкия изток или Северна Африка - повече от 220 са от Алжир, над 100 души са от Ирак и Мали.

Маргарита Попова подчерта, че в президентството работят усилено по обработката на молбите на търсещите закрила и похвали усилията на Комисията по предоставяне на убежище към държавния глава. Въпреки това според нея положението е толкова сериозно, че се налага да се потърси място за изграждането на нов център на територията на страната, който да приема новодошлите. Капацитетът му трябвало да бъде за поне 500-700 души. В момента България има един транзитен център в Пъстрогор, както и два регистрационни - в София и в село Баня, Новозагорско. Капацитетът им е 785 места. През юли т.г. името на дома в Пъстрогор нашумя след бунта на част от настанените в него, които се оплакаха от тормоз и побоища от страна на охраната. От ръководството на центъра категорично отрекоха обвиненията. Още тогава стана ясно обаче, че напрежението е предизвикано именно от пренаселването на центъра поради рязко нарасналия брой новодошли.

В сряда външният министър Кристиан Вигенин се срещна с представителя на Върховния комисар на ООН по бежанците Роланд Вейл, на която е била обсъдена необходимостта да се увеличи капацитетът на България за временно настаняване на бежанци. Вигенин обяви, че страната ни осъзнава сериозността на ситуацията и увери, че ще инициира обща среща с представители на институциите с отношение към проблема.
------НАЧИНАНИЯ----
Инициатива за провеждане на курсове за млади палестински дипломати обсъдиха българският външен министър Кристиан Вигенин и палестинският му колега Рияд Ал Малики вчера, съобщиха от дипломатическото ведомство. Високопоставеният представител на Палестинската автономия е на официално двудневно посещение у нас. Той е първият чуждестранен външен министър, с когото Вигенин се среща, откакто пое сегашния си пост. Идеята е курсовете да се организират от Дипломатическия институт към МВнР, който обучава и нашите дипломати. Подобно сътрудничество между двете страни няма да е прецедент - българското вътрешно министерство вече на два пъти обучава членове на Президентската гвардия, както са известни силите за сигурност на автономията. Освен това Вигенин предлага да помогне на палестинците за изграждането на техен аналог на нашия Дипломатически институт.