Сблъсък между полиция и протестиращи на ул. "Московска"

Мисия София

16-08-2013, 10:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращи посрещат депутатите пред парламента (ОБНОВЕНА)

Фандъкова призовава гражданите да запазят спокойствие

Напрежение между полиция и протестиращи имаше на столичната улица "Московска", съобщи Фокус. Гражданите се опитаха да преминат през кордона полицаи на улицата, но служителите на реда ги избутаха назад и не им позволиха да преминат.

Един от протестиращите удари полицай, вследствие на което беше избутан назад. Друг гражданин отиде да говори с полицай от кордона като гневно му каза - "Кои са онези там, че да стоят отделени от нас?", като визираше привържениците на правителството, които участват в контрапротеста.

"На какво основание пускате контрапротестиращите да са пред храм-паметника „Св.Александър Невски"?, обърна се по мегафон към полицаите трети недоволен гражданин.

Полицаейското присъствие в района силно се увеличи. Малко по-късно след сблъсъка между органите на реда и протестиращите, гражданите се успокоиха и не се опитват да преминат през кордона. Те започнаха да се връщат отново в посока храм-паметника "Св. Александър Невски". На ул. "Московска" останаха около стотина протестиращи. Недоволните граждани скандират "Червени боклуци" и "Оставка". Един от издигнатите лозунги гласи "Вчера преврат и компромат, днес управление на инат, утре - терор и диктат".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова всички протестиращи да запазят спокойствие, за да не се допуснат сблъсъци и насилие в тази очевидно сложна ситуация.

Кметът се обърна и към останалите граждани, като ги посъветва да търсят алтернативни маршрути и по възможност да не минават през централната градска част.
"В момента всички действия са от страна на органите на реда и са по Закона за МВР, като те са длъжни да осигурят реда в града. Поискала съм това и от главния секретар на МВР", обясни Фандъкова.

Тя заяви, че главният приоритет е да не се допуснат сблъсъци и насилие, като в същото време трябва да се осигури нормалното движение в града. Кметицата поискала и да няма паркиране на автобуси на бул. "Княз Александър Дондуков". Тя обясни, че мястото е ограничено и след като движението по бул. "Цар Освободител" е спряно, хората няма да имат алтернатива.

В момента автобуси се паркират на бул. "Тодор Александров” в посока Люлин и на паркинга пред Националния стадион "Васил Левски”. Поискала съм от полицията да не се разрешават паркиране на автобуси на други места, за да не се блокира движението в града”, отбеляза още кметът на Столична община.

Междувременно контрапрптестиращите достигнаха парламента. Пред сградата на Народното събрание те скандират "Подкрепа", "За Орешарски!", "За стабилност!", "За бъдещето!", "Планът Орешарски – план за бъдещето на България". Депутати от ДПС пък излязоха да им благодарят. Народният представител Ахмед Башев обясни пред хората плюсовете от актуализацията на бюджета.