Плевнелиев призова партиите в НС да работят за стабилност

Политика

16-08-2013, 13:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-употребяваните думи в публичното пространство напоследък били "разделение" и "обединение"

Президентът Росен Плевнелиев призовава политическите сили, представени в Народното събрание, да работят за стабилност.

В пълния текст на призива на Плевнелиев, разпростаранен от прессекретариата на държавния глава се посочва: През последните седмици най-често употребяваните думи в публичното пространство са разделение и обединение. В днешния ден трябва да си дадем ясна сметка за съдържанието на тези думи. Институциите работят и взаимодействат помежду си, в рамките на конституционните си правомощия, със средствата на парламентарната демокрация и на правовата държава.
Затова призовавам политическите сили, представени в Народното събрание, да работят за стабилност и да не пренасят политическата конфронтация от парламента в гражданското общество. Всеки един дебат може да бъде полезен и да доведе до по-добри резултати, но само ако се положи усилие да се сблъскат истински аргументи, а не българските граждани.

В изявлението президентът посочва, че когато в част от българското общество има наслоени съмнения, държавническият подход изисква тези съмнения да бъдат разсеяни чрез конкретни отговори и ясни ангажименти.

"Все има още шанс това да се случи днес в парламента, от което ще спечелят всички. Така ще бъде изпратен силен сигнал за обединение, а не за разединение. Призовавам органите на реда да не допускат мирните действия и демократични послания на всички протестиращи да бъдат опорочени от провокации. Обръщам се към всички протестиращи с молба и надежда да запазят мирния характер на протеста и да не позволяват техните действия да бъдат употребени", се посочва в призива на държавния глава.