Кървавото лице на Египет

Чудовищната равносметка за жертвите и разрушенията, покосили народа след безбройните сблъсъци

Стотици привърженици на сваления египетски президент Мохамед Мурси щурмуваха правителствена административна сграда в предградие на Кайро и я опожариха, предаде Би Би Си. Протестиращи заляха дори околовръстния път на египетската столица в протест срещу кървавото разрушаване на 2-та лагера на ислямистите завчера.

Кървавата равносметка за страната набъбва до все по-ужасяващи размери. 525 са жертвите, а 3717 души са ранените в сблъсъците в Кайро вчера. Сред загиналите са и 43-ма полицаи. При това в статистиката влизат само труповете, отчетени в болничните морги. Привържениците на Мурси посочват дори още по-чудовищни параметри - най-малко 3000 убити. Числото е невъзможно да бъде потвърдено заради големите мащаби на насилието и пострадалите хора в цялата страна, предупредиха наблюдатели.

Очаква се броят на жертвите да продължи да расте, тъй като стана ясно, че много от труповете са били положени в джамии в Кайро. Само от една от тях бяха изнесени 235 трупа, повечето от които овъглени до неузнаваемост. Западни медии дори публикуваха снимки на окървавени тела, лежащи сред пепел, пясък и сажди из цялата страна.

Десетки са лицата на страната, рисуващи опожарената картина най нейното нещастие. Брониран автобус, пълен с полицаи, бе избутан от демонстрантите от мост в Кайро и падна на пътя отдолу. Оцелелите офицери се измъкнали окървавени от него, а демонстрантите продължили да мятат по тях камъни отгоре. Вестниците публикуваха снимката на забрадена жена в Кайро, която опитва да спре военен булдозер, за да не прегази ранен демонстрант.

Покривите на сградите в Кайро гъмжат снайперисти. Дори се носят слухове за стрелци ислямисти сред редиците им.

Западът изтръпна от ужас, когато репортерка бе убита с изстрел в главата по време на сблъсъците в Кайро. Има съмнения, че това е дело именно на гореспоменатите снайперисти. Досега при насилието в Египет са загинали общо 4-ма журналисти, а руски тв екип бе нападнат от крадци.

Сблъсъците в страната удариха най-силно по основния й отрасъл - туризмът. Кървавите атаки оставиха безлюдни до някои от най-известните курорти в страната. Западни туристи в комплекса Хургада бяха предупредени да не напускат хотелите си заради разпростиращото се насилие. По стаите им дори са оставени бележки, които съветват чужденците да не излизат извън пределите им. В Шарм ел Шейх са прекратени всички екскурзии към Кайро и Луксор.

Ислямистката организация "Мюсюлмански братя" обяви вчера, че ще свали "военния преврат" с мирни действия. "Ще продължим борбата, докато не свалим от власт военния преврат", написа в туитър говорителят на "Мюсюлмански братя" Гехад ел Хадад. Вчера организацията призова всички свои привърженици да излязат на поход в центъра на Кайро вечерта в протест срещу насилието на властите, предаде Ройтерс. Властите очакваха нови сблъсъци и засилване на напрежението късно вечерта.