Екзотични танци от Египет, Индонезия и Грузия обагрят фолклорния фест

Бургас Лайф

16-08-2013, 16:13

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фолклорни състави от 12 държави дефилират в центъра на Бургас

Тази година изданието на фестивала е в подкрепа на Бургас 2019

С традиционното празнично дефиле на 19-ти август, понеделник, от 18 часа ще започне 41-то издание на Международния фолклорен фестивал. Атрактивни състави от цял свят ще преминат по добре познатия на бургазлии маршрут: Тройката - ул. "Александровска" площад "Атанас Сиреков" - ул. "Богориди" - Морска градина до Летния театър, където от 20 часа ще започне тържественото откриване на фестивала, съобщиха от местната администрация.

От 19 до 23 август всички бургазлии и гости на града ще могат да се насладят на майсторските изпълнения на 14 фолклорни състава от три континента. В колоритната фолклорна програма този път ще участват танцови състави от Индонезия, Грузия, Турция, Египет, Полша, Хърватия, Италия, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция и България.

Представителите от дванайсетте държави-участници ще изнесат своите фолклорни програми и пред жителите на кварталите и съставните селища на града, сред които са к-с "Меден рудник", Крайморие, Долно Езерово, Горно Езерово, Сарафово, Ветрен, с. Маринка и гр. Българово. Всеки желаещ ще може да се запознае с автентични фолклорни хореографии, които ще бъдат демонстрирани на специално изградени открити сцени.

Домакините ще бъдат достойно представени от танцови изпълнения на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", с художествен ръководител Марио Егов, и Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев", под ръководството на Павлина Кръстева и Димитър Тонев.

И тази година върху сцената на Летния театър ще бъде връчена престижната награда – статуетката "Нестинарка", символизираща признанието за изключителни заслуги за развитието, съхранението и разпространението на българския фолклор. На официалното откриване, понеделник – 20 ч., заслуженото отличие ще бъде тържествено връчено на уважавания бургазлия проф. д-р Стефан Чапкънов, който е дългогодишен творец, музикант и ръководител на ансамбъл "Странджа", от министъра на културата на Република България г-н Петър Стоянович.

Тази година изданието на фестивала се осъществява в подкрепа на кандидатурата на град Бургас за Културна столица на Европа през 2019 г.