Цената на житото се срина

Мисия Добрич

17-08-2013, 08:38

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Рентите с една пета по-малки

Цената на житото се срина с 43 на сто само за три месеца. В началото на лятото качествената пшеница вървеше по 450 лева за тон, доставена на пристанище, през миналата седмица вече се търгуваше на 270 лв./т, а вчера цените се смъкнаха до 260 лв./т. Във вътрешността на страната тон жито дори се срина на 200 – 210 лева заради скъпия транспорт до пристанищата.

Според производители от Добричко през последните пет години не е имало толкова драстичен спад, пише „Монитор”.

 Разходите са много високи, цената на горивото расте, цената на торовете също се покачва и арендатори и председатели на кооперации в Добричко обявиха, че тази година рентите ще бъдат с около 20 на сто по-ниски. В Добруджа собствениците на земи вземат най-големите ренти в България – от 60 до 80 и до 100 лева на декар, припомнят експертите.

 Цените на пшеницата и на брашното продължават да падат надолу, хлябът обаче не поевтинява. Изключение правят само малките фурни в добруджанската община Генерал Тошево, които още от началото на август намалиха цената на насъщния с около 18 процента, или с 10 стотинки.  Големите хлебозаводи обаче продължават да продават масовия бял хляб от 700 грама за 1 лев. Оправданието им е, че все още използват суровини, закупени на старите, по-високи цени.