Този милиард е необходим на България, заяви Гечев

Сумата ще отиде основно за попълването на фискалния резерв

Този 1 милиард е необходим на България за попълването основно на фискалния резерв, който в края на годината трябва да остане 4,5 милиарда лева. На разположение на правителството остават около 240 милиона лева. Това заяви проф. Румен Гечев – заместник-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в НС - в предаването "Събуди се" на "Нова телевизия".
Гечев обясни, че фискалният резерв не може да бъде използван от правителството за отговаряне на социални искания, колкото и справедливи да са те. Това правителство ще разполага с най-малък такъв резерв, тъй като по думите му предходното е ползвало между 300 до 500 милиона лева годишно. Тези средства могат да бъдат използвани при екстремни случаи и бедствени ситуации или за приоритетни плащания в края на годината.
Заместинк-председателят добави, че с изключение на няколко страни износителки на петрол, няма страни без държавни дългове. "Въпросът е, когато се взима заем, той да е добре премерен, да се знае на каква цена евентуално ще бъде този заем и дали е посилен той за българската икономика да бъде изплащан", заяви Гечев