Добре ли е да се местят стаите вкъщи

Животът

17-08-2013, 16:21

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Където са спалните на съседите отдолу и отгоре, там е хубаво да бъдат и вашите. Където е холът – там да е и вашият. За кухнята се отнася същото

Много хора имат собствени предпочитания относно изложението на стаите в своето жилище. Това е причината, поради която може да искат да преместят дадена стая като променят предназначението на друга. Специалистите обясняват как може да стане това и кога са необходими специални разрешения.

Законови ограничения за преместване има само за мокрите помещения, посочва брокер Калоян Балинов. Разрешение за строеж не се изисква в случаите на вътрешни преустройства, при които не се променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях, допълва адвокат Милена Миткова.

Например преместването на кухнята на тераса е често срещано преустройство. В този случай е необходимо разрешение за строеж, коментира юристът. Дали това изместване на кухнята е удачно и безопасно, ще прецени архитектът на съответната община. Едва след това той евентуално ще разреши или откаже преустройството.

Ако вашият съсед няма намерение да върви по установената в закона процедура, а извършва самоволно преустройство, можете да пуснете жалба-сигнал до съответната РДНСК, съветва Миткова.

Тя е длъжна да извърши проверка и ако констатира нарушение, ще стартира административно наказателно производство. То най-често завършва със заповед за спиране на строежа и/или премахването му, както и глоба от 100 до 500 лева.

Други експерти съветват стаите да си останат с такова изложение, с каквото са проектирани. Не трябва да се избира кое къде да е, защото това е избрано още по проект и е построено така. Където са спалните на съседите отдолу и отгоре, там е хубаво да бъдат и вашите. Където е холът – там да е и вашият. За кухнята се отнася същото.

Апартаментите имат дневни и нощни зони. Ако вдигате шум в дневната зона, няма да пречите на съседите отгоре и отдолу, защото там е и тяхната дневна зона. Ако някой спи, по което и да е време на денонощието в спалнята, няма да е обезпокояван, защото и спалнята на съседите е там.

Ако стане инцидент и отгоре ви наводнят кухнята, ще са ви наводнили мокро помещение, а не спалня или хол. Също, ако на вас ви протече мивката, няма да наводните спящия отдолу съсед, а ще тече върху аналогично съоръжение.

Специалистите напомнят, че за да се промени предназначението на помещенията, човек трябва да разполага с писменото съгласие на съседите си. Сериозен недостатък е, че при всички положения се губи част от комфорта.

Източник:ceb.bg/blogs