Тончо Токмакчиев патентова розовото масло

Добрич Лайф

18-08-2013, 09:44

Снимка:

Lifestyle.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Бизнесът му пред фалит заради имитации на гюла

Тончо Токмакчиев се кани да патентова в Брюксел българското розовото масло. Актьорът заедно с брат си е собственик на фирма за производство на ценния продукт и се зарича да направи всичко възможно, за да го защити от имитации, пише lifestyle.bg.

Освен розово масло, фирмата на Тончо Токмакчиев произвежда още масла от здравец, кориандър и лавандула. Той имал доста добър пазар извън България, но евтините ментета напоследък му създавали проблеми. Често клиентите се заблуждавали, че купувайки по-евтиното, взимат същия продукт, но най-често качеството е много по-лошо. И докато за другите си масла Тончо все пак можел да се примири, че се произвеждат и извън страната и подбиват пазара, за розовото бил бесен. „И в Китай вече правят масло от рози и му слагат етикет, че е българско, а няма нищо общо с нашето", ядосвал се Тончо.

Заради евтините имитации пазарът в бранша в последните години рязко се свил. Заплахата от фалит надвиснала сериозно и над бизнеса на актьора и брат му. За да си решат проблема, те двамата заедно с други бизнесмени от бранша създали сдружение, което ще защитава родната ароматна гордост в Брюксел. Бизнесмените ще искат да патентоват наименованието „Българско розово масло".

Ако искането им бъде удовлетворено, никоя страна освен нашата няма да има право да слага този надпис на своите продукти. Това обаче може да стане най-рано след година, през която Тончо и колегите му в ароматния бизнес ще продължават да търпят загуби заради китайки имитации.