Учредяват нова ромска партия в Панаира

Мисия Пловдив

18-08-2013, 12:42

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сред учредителите е кметът на село Чалъкови - Запрян Христев

Близо 800 роми от цялата страна ще пристигнат за учредителната конференция на новата партия „Обединение, прогрес и справедливост" в Пловдив. Това заяви един от членовете на инициативния комитет - кметът на пловдивското село Чалъкови - Запрян Христев. Той заяви, че има няколко номинации за лидер на новата политическа формация, но отказа да назове имена с уточнението, че "ще има големи изненади".

Учредителното събрание е от 13:00 ч. в 7-ма палата на Международния панаир. По неофициална информация, сред инициаторите са отцепници от различни ромски формации, политически поддръжници на БСП. Сред тях има и бивши членове на "Европейска сигурност и интеграция", които преди седмица изразиха недоволството си, че в „Коалиция за България" не ги зачитат за пълноправни партньори, предава Дарик.

Сред учредителите са и привърженици на ПП „Солидарност" на Христо Младенов, който само преди 3 месеца също подписа споразумение за сътрудничество с БСП.

Самият Запрян Христев, който е от ЕСИ, бе кандидат-депутат от листата на БСП в Пловдив-област.

В „Европейска сигурност и интерграция" влизат и две неправителствени организации - Конфедерация на ромите „Европа" и Движение за равноправен обществен модел „Дром".

Според Христев обаче в новата партия няма да членуват само роми, а всякакви хора от 22 области на страната.

Все още не са ясни целите и програмата на нова партия. Очаква се от ОПС да обявят, че ще се борят за правата на социално слабите в ромските квартали - от приемането на промени в закона за социалното подпомагане, до отпускането на стипендии за надарени деца, чиито родители нямат финансови възможности да подкрепят развитието им.