ВиК спира водата на задлъжнели абонати

Мисия Пловдив

18-08-2013, 13:55

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

7 населени места в Пловдивско са без вода заради сушата

Значително са нараснали задълженията на потребителите към пловдивското водоснабдяване. Фрапиращ пример за това е жилищен район Тракия, където преобладава многоетажната собственост. Има и много фирмени абонати, които дължат не малки суми. Това каза пред радио Фокус инж. Манол Генов, директор на пловдивското ВиК.

За да прекрати източването дружеството стартира кампания за спиране на водата на длъжниците. Не може спирането на вода при неплатена сметка да се обяви за прецедент, а спирането на тока и телефона да не е прецедент, каза Генов. Той посочи, че Кирил Рашков също е сред големите длъжници за ползвана вода. Вземанията от него се искат чрез съда.

Седем населени места в Пловдивско са без вода заради засушаването, съобщи още ВиК шефът. Основните причини за безводието са, че тези места се захранват от каптажи, които силно зависят от дъждовете и след засушавания дебитът им намалява. В тази категория в момента е село Тополово, където на воден режим са около 1500 жители. Село Стоево, над Асеновград и село Жълт камък, също са на воден режим по тази причина, каза Генов.

По думите му, без вода остава през лятото и една друга категория селища, в които значително се увеличава броят на жителите. Такива са летовище Равнища, където при регистрирани 10 жители в момента има около 800 души. Село Извор, над Храбрино, също е с около 20 души население, но в момента го обитават около 600 летовници.

И господ да влезе там, няма да им докара вода, тъй като водопроводните системи са правени за малък брой жители. Затова те също са на режим, уточни Генов. Поливането с питейна вода е още един фактор, който влияе за водния режим. Контрольори на дружеството ежедневно обикалят и проверяват за незаконно поливане с питейна вода, а нарушителите се санкционират, каза Манол Генов.