Глухи и слепи скочиха срещу Общината

Мисия Пловдив

18-08-2013, 14:27

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Гонят ги от сградата им, искат я за забавачка

Хората със зрителни и слухови увреждания алармираха, че са принудени да напуснат сградата, в която се намира Центърът на Националното сдружение на сляпоглухите в България. Това се случва, след като Община Пловдив иска сградата да се ползва за детска градина.

Хората с увреждания остро възразяват срещу това, тъй като центърът е единственото място, в което могат да получат адекватна консултация и да уплътнят свободното си време. В самия център на сляпоглухите идват хора от цяла България. По данни на сдружението в страната има 620 незрящи и хора с увреден слух, като броят им само в Пловдив е близо 100.

Тук прекарваме свободното си време, сега се готвим за фестивала на сляпоглухите в средата на септември и не знаем какво ще правим, ако ни закрият, разказват пред Dnes.bg Искра и Ангелина, които са с увредено зрение и частична загуба на слуха.

Искам да кажа на управляващите, че никой не е застрахован от нашето заболяване. Аз например изгубих зрението си на 20-годишна възраст, споделя на свой ред Снежана Кирчева. Тя е редактор на вестник "Звук и светлина", който се издава в центъра вече 10 години.

Сега сдружението плаща по 300 лева месечен наем за сградата, но договорът им изтича в края на месец август. Общината има намерение да закрие центъра и на негово място да разкрие две групи за детска градина.

Ако ни затворят центъра, настояваме поне да ни дадат по-голяма и удобна сграда, до която може да се стига с градския транспорт, заяви председателят на Националното сдружение на сляпоглухите Димитър Парапанов.

В момента имаме недостиг на места в детските градини. Затова искаме тази сграда, която някога е била забавачка, отново да изпълнява същите си функции. Работим по въпроса да намерим друга сграда на хората с увредено зрение и слух, каза пред Dnes.bg кметът на район Централен Райна Петрова.

Хората с увреждане са изпратили писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев, в което настояват сградата да им бъде отдадена под наем с безсрочен договор.