Спират временно излъчването на bTV и БНТ

Животът

18-08-2013, 14:48

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Подменят антените на връх Ботев заради цифровизацията

Сигналът на националните телевизии БНТ и bTV ще бъде спрян в по-голяма част от провинцията. Причината е подмяната на антенната система на връх Христо Ботев във връзка с преминаването от аналогов към цифров сигнал, съобщава Фокус.

От Националното управление радио и телевизионни станции (НУРТС) посочват, че липсата на сигнал ще обхване и всички 254 ретранслатора за БТВ и 285 - за БНТ1, захранващи малки населени места. Зрителите все пак ще имат възможност да гледат програмата на държавната телевизия всеки ден от 17 часа до 9 часа, предава Експерт.бг

Цифровизацията ще бъде забавена, тъй като все още не са проведени обществените поръчки за доставка на декодиращи устройства. На 1 септември ще бъде възстановено аналоговото предаване, но за да бъде приемано от връх Ботев, зрителите трябва да завъртят антената си на 90 градуса, за да преминат към вертикална поляризация. За останалите населени места, приемащи от местни ретранслатори, не се налага настройване на антените на зрителите. При всички абонати на сателитна и кабелна телевизия няма да има промяна в начина на приемане, припомнят от НУРТС.