В село в Андите живее мъж на 123 години

Кармело Флорес Лаура може би е най-възрастният жител на планетата

Във високопланинско селце на границата между Боливия и Перу бе открит мъж, чието кръщелно свидетелство сочи, че е на 123 г. Съгласно данните Кармело Флорес Лаура се появява на бял  свят на 16 юли 1890  г.

Ако документът е автентичен той може да се окаже най-възрастният жител на планетата.  Столетникът е от народността аймара и живее в селцето Фраския,  намиращо се в Андите на 4000 м надморска височина.

Кармело, който работи като пастир, никога не е напускал родното си  село. Той има 3 деца, две от които отдавна покойници, 40 внуци и 19  правнуци. През годините се е хранил с ечемичени питки и овнешко,  редовно е консумирал и листа от кока. Столетникът не ползва бастун,  нито очила, само недочува с едното ухо.

През юли тази година за най-възрастен жител на планетата бе официално признат 112-годишният американец Салустиано Санчес-Бласкес. Преди това  рекордът се държеше от японеца Хироемон Кимури, починал през юни 2013 на 116-годишна възраст. Най-възрастната жена също е японка и това  е 115-годишната Мисао Окава, предаде БГНЕС.