Дишай дълбоко 2 минути на ден и килограмите се топят

Животът

19-08-2013, 06:01

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Диетата F-фактор

Откривателят й отслабнал с 12 килограма за 50 дни

Какво ще кажете, ако някой ви препоръча да свалите излишните килограми с въздух? По-точно - с дишане. Поемате по-дълго въздух и издишвате. И така само по 2 минути на ден.

Това не е фантастика, а една от най-новите диети. Работи със сигурност, уверява японският актьор Мики Риосуке, който е нейният създател и вече се е превърнал в гуру на правилното дишане, пише в. "24 часа".

Диетата била открита от японеца абсолютно случайно. Той се упражнявал в различни техники за дишане, за да намали силните болки в гърба си. Най-неочаквано обаче установил, че започва да отслабва. Оказало се, че след 50 дни бил с 12 килограма по-слаб, а обиколката на талията му намаляла с 12,5 см, и то само с 2-минутни упражнения на ден.

Като осъзнал потенциала на своето откритие, Риосуке започнал да измисля цяла серия от техники за вдишване и издишване и така създал известната диета "Дълго дишане". Името е малко подвеждащо, тъй като техниките за сваляне на килограми на японеца имат много малко общо с навиците за хранене и са свързани по-скоро с физически упражнения.

Основният принцип, на който е стъпила диетата, е, че трябва да заемете определена поза. След това вдишвате през носа дълбоко в продължение на 3 секунди и издишвате активно през устата в продължение на 7 секунди. Използвате тялото си като бутало, за да изтласкате навън целия поет въздух. Повтаряйте упражненията всеки ден в продължение на 2 до 5 минути и със сигурност ще започнете да изтласквате навън и излишните килограми.

Има 2 начина за практикуване на диетата:

1. Застанете прав, стегнете мускулите на таза и изнесете единия крак леко пред тялото. След това прехвърлете около 90% от тежестта на задния крак. След като вече сте заели стартова позиция, поемате дъх в продължение на 3 секунди, като в същото време вдигате ръце над главата си. След това започнете да издишвате, като свиете всички мускули в тялото си, за да ви помогнат да изкарате въздуха. Трябва да го направите за 7 секунди. Звучи достатъчно лесно, но по-голямата част от въздуха излиза в първите няколко секунди. Така оставате почти без дъх и продължавате да напрягате мускулите си, докато минат 7-те секунди.

2. При втория метод заставате изправени и отново стягате мускулите на таза. Поставете едната ръка на корема си, а другата отзад в основата на гърба. След това вдишвайте в продължение на 3 секунди, като в същото време "глътнете" корема си възможно най-много. След това започнете да издишвате в продължение на 7 секунди, като прибирате корема си навътре още повече. Помагайте си с ръката си, като натискате корема навътре. Това е почти всичко, което трябва да правите, за да започнете да сваляте килограми. Може би звучи налудничаво за някои, но в действителност има логика в системата, смятат други диетолози и фитнес инструктори. Според Джил Джонсън, авторка на подобна система с упражнения "Оксисайз", кислородът играе огромно значение за топенето на мазнините в организма.

"Мазнините са изградени от кислород, въглерод и водород. Когато кислородът, който вдишваме, достигне мастните молекули, той ги разбива на въглероден диоксид и вода. Кръвта след това поема въглеродния диоксид и го връща обратно към дробовете, които го издишват навън. Следователно колкото повече кислород използва тялото ни, толкова повече мазнини ще изгорим", обяснява Джонсън.

Това на практика означава, че дишането ускорява вашия метаболизъм. Освен това правите и упражнения, като свивате и разпускате основните мускули в тялото си в процеса на дишането.

Смята се, че диетата "Дълго дишане" стяга мускулите и ускорява метаболизма, като вдига нивото на кислород в организма. Две минути на ден може и да не са напълно достатъчни, но са основата за едно здравословно сваляне на килограми и поддържане на форма.

Много експерти обаче са скептични относно ефективността на диетата. На такова мнение е Ричард Годфри, главен психолог в британския олимпийски медицински център. "Единственият начин да се изгарят мазнини и да се ускори метаболизмът на човека е чрез гребане, бързо ходене или тичане крос. Дълбокото дишане и леките упражнения за около 5 минути на ден няма да изгорят достатъчно калории, за да променят фигурата ви", предупреждава той. Професор Йън Макдоналд от Училището за биомедицински науки в Дербишир пък предупреждава, че дълбокото дишане може да причини повече вреда, отколкото полза.

"Поемането дълбоко на въздух и издишването след това може да нарушат баланса между въглероден двуокис и кислород в тялото. Това може да причини лек световъртеж и дори припадък при някои хора", предупреждава той.

Освен това Макдоналд се съмнява, че само с дишане може да превърнете мазнините в тялото в гориво. Свиването на мускулите, което се получава при упражненията, мобилизира мастните запаси. Но само енергични аеробни спортове, които изискват достатъчно енергия, могат да доведат до превръщане на мазнините в гориво, смята специалистът. Според Макдоналд дълбокото дишане може да изгори най-много 2 процента от мазнините в организма.

Полезно е да поемате въздух със стомаха

Освен че ще свалите килограми, с диетата "Дълго дишане" ще се научите и на един изключително полезен навик - да дишате с диафрагма, т.е. със стомаха си. Така правят повечето професионални певци, спортисти и, естествено, тези, които се занимават с йога.

Повечето от хората поемат въздух с гръдния кош и това е съвсем естествено за тях. Ще ги познаете веднага, тъй като те видимо повдигат раменете си. Това обаче всъщност е доста неефективен метод на дишане, тъй като при него се използва само горната част на белите дробове.

Резултатът - кръвта доставя на тялото ви по-малко хранителни вещества от вдишвания от дробовете въздух. От друга страна, при дишането "със стомаха" раменете почти не се повдигат. Ако поставите ръка на стомаха си, ще усетите, че при вдишване и издишване диафрагмата се мести напред-назад, повдигайки и ръката ви. Този вид дишане използва пълния капацитет на дробовете, като така снабдява тялото ви с повече хранителни вещества.

Ако трябва да изчислим разликата, човек, който диша с гръдния кош, получава 20% по-малко кислород в кръвта си.

Ниското ниво на кислород в кръвта ни може да засили чувството за умора и безпокойство и да направи почти невъзможно за вас да изпълнявате каквито и да е физически упражнения. А ако имате проблеми с движенията и ги ограничавате, това вече е проблем, когато се опитвате да сваляте килограми.