Левски взе точица от непобедимия Литекс (1:1)

Спорт

19-08-2013, 09:09

Снимка:

Бончук Андонов, levski.bg

Автор:

Sportline

Всичко от Автора

За две минути Родригес откри от дузпа, Джордан изравни от воле в лютото дерби на кръга

Литекс и Левски не успяха да се победят в дербито на 5-и кръг, играно в Ловеч тази вечер, и стигнаха само до 1:1. Гари Родригес откри от дузпа в 51-ата минута, отсъдена за нарушение на Николай Бодуров срещу Стефан Велев в наказателното поле. Две минути по-късно Джордан върна Литекс в мача с удар от воле след грешка на Везалов. Въпреки немалкото положения в сблсъсъка и пред двете врати, повече голове не паднаха в двете врати.

 

Литекс, който продължава да е единствения непобеден тим в "А" група от старта на шампионата, запази третата си позиция в класирането, събирайки 11 точки, с точка по-малко от Любимец и Лудогорец. "Сините" пък успяха да изплуват над чертата и вече имат скромния актив от 5 точки. Така те окупитаха осмото място в таблицата.

 

Шеметно начало на мача в Ловеч, още във втората минута пред Генков се откри шанс да щурмува вратата на Пиргов, но бе задържан от Николай Бодуров и той падна. Нападателят поиска дузпа, но Никола Попов не уважи претенциите на "сините". Литекс не губи време и тръгна на контра, като Джордан шутира от ъгъла на наказателното поле, а топката се оплете в мрежата на Пламен Илиев, но от външната страна. В 9-ата минута Джордан извърши фаул в атака, след като скочи и блъсна главата си с тази на Димитър Везалов. Наложи се бранителят в синьо да излезе извън терена, за да се съвземе.

 

В 14-ата минута Александър Цветков стреля от границата на наказателното поле, но топката мина встрани от вратата на Илиев. "Сините" отговориха в 20-ата минута с удар на Кевин Бру извън наказателното поле, който попадна право в ръцете на Илко Пиргов. Опасност за Литекс в 27-ата минута, създаде я Гари Родригес, който нахлу в наказателното поле и стреля фалцово към далечния ъгъл, но край гредата. До този момент играта е почти изцяло равностойна и от 2-ата минута насам липсват голови ситуации. Две минути по-късно Бру центрира, Генков се забави и Пиргов успя да избие. Французинът отново центрира, стражът и този път се намеси, а бе и отсъдено нарушение в атака на Генков.

 

Опасност за Левски, Литекс атакува в 32-ата минута на мача. Джазула центрирав наказателното поле успоредно на голлинията към Джордан, но Везалов се намеси и успя да пресече подаването. Минута по-късно Джазула опита да изненада Пламен Илиев, който обаче внимаваше и се справи. Отново Джазула центрира към вратата на Левски, след като с лекота елиминира отбраната в синьо, но Илиев успя да отрази. В 41-ата минута Ваюши се хвърли с краката напред в тялото на футблист на Левски и получи първия жълт картон в срещата за проявата си. Малко по-късно албанецът падна пред наказателното поле след минимален контакт със Стефан Велев. Шанс за директен обстрел на вратата на Левски за домакините. При последвалото изпълнение на Джазула обаче топката срещна стената.

 

Още по-динамично започва второто полувреме на мача в Ловеч. При пробив на Велев в 49-ата минута той бе повален от Бодуров, който в опит да избие, не успя да играе за топката и реферът отсъди дузпа за "сините". Зад бялата точка затсана Гари Родригес, който не сгреши - 1:0. Само две минути бяха нужни на домакините, за да се върнат в мача. В 53-ата минута Везалов изпусна в опасна близост Джордан, който засече топката след рикошет, и от воле я прати в долния десен ъгъл на Пламен Илиев за 1:1. В 60-ата минута се стигна до нестандартна ситуация, след като Илко Пиргов се контузи при опита си да пререяне нахлуващия Гари Родригес. Вратарят на ловчанлии излезе встрани от своето наказателно поле, но при съприкосновението с холандеца контузи коляното си. Налага се принудителна смяна, Александров влиза на терена. 

 

Генков записа значим пропуск в 62-ата минута, когато Родригес направи рейд и подаде към партньора си в атака, но той от няколко метра не успя да стреля и се строполи на тревата с нови претенции към грешника Бодуров. В последните десетина минути Литекс пое инициативата в играта. В 76-ата минута Гаджев се възползва от грешка на Литекс и центрира към Генков, Бодуров се намеси добре. Малко след това Бру пробва изстрел, в който обаче не вложи сила и не затрудни Александров. В 79-ата минута Генков бе декориран в жълто, след като се сблъска с вратаря на ловчанлии във вратарското поле. И без това нервният двубоя се поизнерви още повече в последните 15-ина минути, като и двамата сръбски треньори подскачат и репликират съдийски решения и отигравания на своите и чуждите футболисти.

 

Литекс пропиля отличен шанс да стигне до трите точки в мача. Джордан бе изведен зад отбраната на Левски, но предпочете да комбинира с Манолов, който обаче от опасна близост прати топката в тялото на току-що дебютиралия повторно бранител Йордан Милиев. Така двубоят закономерно завърши без победител. В следващия кръг Левски приема Черно море на "Герена", а Литекс посреща хита Любимец.

 

ПРЕДИ МАЧА: Две промени е направил Златомир Загорчич от мача с Пирин (ГД) в предишния кръг. Станислав Генчев и Илия Милановса заели мястото на Симеон Славчев и Антон Недялков. На вратата е Илко Пиргов, а бранителите пред него са Бодуров, Божиков, Попов и Миланов. Освен Генчев, в средата на терена действат Берберович, Джазула, Цветков и Ваюши. Единствен нападател на терена е колубиецът Джордан.

 

Рокадата при Славиша Йоканович е появата на Даниел Димов, който играе в центъра на защитата заедно с Димитър Везалов. Крайни бранители са бъдат Нуно Пинто и Орлин Старокин. Малко пред карето действа Станислав Ангелов, а тримата офанзивни полузащитници са Влелев, Бру и Гаджев. Изнесени напред са Цветан Генков и Гари Родригес.

 

СТАТИСТИКА

 

ЛИТЕКС – ЛЕВСКИ 1:1

0:1 Родригес 51'

1:1 Джордан 53'

Дерби мач от 5-ия кръг на "А" група

Начало: 21 часа

 

СЪСТАВИ:

ЛИТЕКС: 26. Пиргов(63' Александров), 4. Божиков, 5. Бодуров, 18. Миланов, 16. Попов, 33. Берберович, 21. Цветков, 8. Генчев(79" Манолов), 10. Джазула, 14. Ваюши, 9. Джордан(90+2 Златинов)

Резерви: Александров, Динчев, Манолов, Руменов, Грозев, Златинов, Десподов

Треньор: Златомир Загорчич

 

ЛЕВСКИ:23.  Илиев, 6. Старокин, 13. Везалов, 25. Д. Димов, 28. Пинто(85' Милиев), 4. Ангелов, 77. Велев, 75. Бру, 45. Гаджев, 11. Родригес, 8. Генков

Резерви: Иванов, К. Димитров, Вутов, Попадийн, Пл. Димов, Милиев, Йорданов

Треньор: Славиша Йоканович

 

СЪДИЯ: Никола Попов

Жълти картони:  Ваюши 41', Джордан, Ангелов 67', Генков 79'

Червени картони: Няма

Стадион "Градски", Ловеч

 

ПОВЕЧЕ СПОРТНИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК.