Махат звездите за ресторанти

Новините

19-08-2013, 10:36

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

"Стандарт"

Всичко от Автора

Кабинетът облекчава бранша, хотелиери твърдят, че мярката ще е пагубна

Категоризацията на ресторанти и барове да отпадне предвижда кабинетът. Причината е, че от тази възможност са се възползвали едва 2781 заведения при регистрирани 31 435, пише "Стандарт".

Идеята е част от пакета мерки за облекчаване на регулаторната тежест за бизнеса, изготвен от вицепремиера Даниела Бобева. Предстои публичното й обсъждане. Според хотелиери обаче махането на звездите ще е пагубно за бранша. Реформата ще доведе до нелоялна конкуренция спрямо бизнеса, занижаване качеството на храните и услугите и ще даде тласък на сивата икономика, предупредиха от хотелиерите в Слънчев бряг. Секторът е категоричен, че липсата на категории ще повиши опасността от консумация на некачествени продукти и занижаване на хигиената.

При проверки минали години бяха затваряни и глобявани десетки заведения по морето. Сега с готвената промяна в Наредбата за категоризиране заведенията ще работят без никакъв контрол, заяви хотелиерът Веселин Налбантов. Ако самостоятелните заведения не бъдат категоризирани, това ще доведе до неконкурентна, дъмпингова среда, което е сериозна предпоставка за захранване и развитие на сивата икономика и до създаване на корупционни практики, категорична бе и председателят на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

Министрите предвиждат промени и при регистрацията на туроператори и туристически агенти, като срокът за регистрация се съкрати от 2 на 1 месец.