Оси и стършели нападат България!

Региони

19-08-2013, 11:19

Снимка:

sxc.hu

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жена от Соволяно почина, след като изяла гроздово зърно с оса

Жена от село Соволяно е починала, след като е изяла гроздово зърно, в което е имало оса. Насекомото е оставило отровата си в гърлото й и тя се е задушила.

Отровата от стършел или оса може да предизвика алергичен шок - кръвоносните съдове се парализирар, увеличават се и кръвното пада рязко, като човек се изпотява.

Десетки ужилвания от стършели и оси регистрират от Спешен център- Кюстендил през това лято. Специалисти отчитат увеличена популация на тези насекоми през 2013 година.
"При ужилване, особено от стършел е необходимо да се потърси незабавно лекарска помощ. Много е важно, ухапването да не е в областта на лигавица- гърло, нос, защото лигавицата се подува, следва задух и изхода може да е фатален", коментира пред "Дарик" директорът д- р Анелия Георгиева.

Отравянето на стършела е по-тежко от ухапването на змия. Тези насекоми жилят, като правят пробивна рана и в нея впръскват секрет, предизвикващ токсично-алергични прояви. Отровата им съдържа специфични токсини, които поразяват нервната система, сърцето и могат да доведат до ритъмни нарушения.

Затова и ужилването им няма нищо общо с това от оси и пчели. Прилича на удар. Хората, които са го преживели, не казват "ужили ме", а "удари ме".