Таксата за повторно включване на тока е незаконна, заяви Куюмджиев

Политика

19-08-2013, 12:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изобщо не трябвало да се плаща за повторното включване към мрежата

Основен проблем е философията в отношенията между клиента и доставчика на монополна услуга. Нашата идея е да направим така, че потребителите да имат предимство.

Това каза пред Нова телевизия Явор Куюмджиев, зам.-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание. Той бе категоричен, че таксата за повторно включване на тока е незаконна и трябва да отпадне.

"Има член в Закона за енергетика, който казва, че след отпадане на условието за прекъсване на подаване на електричество, съответният доставчик е длъжен да включи потребителя. Те самите го наричат "услуга", но за мен тя е икономически необоснована и технически безсмислена", посочи депутатът от "Коалиция за България".

Той бе категоричен, че изобщо не трябва да се плаща за повторното включване към мрежата.

Според Явор Куюмджиев основен проблем е и поддържането на определено качество на тока, което е доставчиците в страните от ЕС са длъжни да поддържат.

Той коментира и сметките за ток, които са надвишени спрямо минал период. Според него доставчикът в случая е този, който трябва да докаже дали е потребено съответното количество ток, а не потребителят.