Доволни ли сте от себе си? (ТЕСТ)

Пловдив Лайф

19-08-2013, 11:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

80% от жените и 40% от мъжете не харесват своята външност. Как да се справим с този проблем?

Човек се сравнява с другите още от самото си раждане! Психолозите твърдят, че всеки започва да сравнява своята външност с тази на околните още през първата година от живота си. И милите фрази от рода на "клепоушкото на мама" и т.н. могат само да породят комплекс за непълноценност. Затова се постарайте никога да не обсъждате в присъствието на детето не само неговите физически недостатъци, но и недостатъците на другите хора, както и да не превъзнасяте красотата на другите деца.

От поведението на родителите до 80% зависи какъв тип самооценка ще се формира у детето.

Кой смята себе си за по-лош от останалите

Има три основни типа самооценка:

1. Аз съм по-добър/по-добра от останалите. Хората, които смятат така, са само около 5%.

2. Аз съм като останалите, със своитe достойнства и недостатъци. Тези хора са най-много - около 80%.

3. Аз съм по-лош/по-лоша от останалите. В това са убедени 15%.

Последната група са хората със слаба воля, може да се каже недоволните и хленчещи хора. Те постоянно търсят в думите на околните потвърждение на своята непълноценност. А патологичното зацикляне върху някакъв физически недостатък се нарича дисморфофобия. Тези пациенти "окупират" кабинетите на пластичните хирурзи с молба да им се направи нос като на Шарън Стоун или устни като на Мерилин Монро. Те обаче никога не остават доволни от резултата и продължават с опитите да се променят. Затова в най-добрите клиники по пластична хирургия пациентите се приемат само след справка с психиатър или психолог.

Стремеж към съвършенство или депресия?

60% от пациентите на американските пластични хирурзи "лягат под ножа" в състояние на дълбока депресия. До този извод са стигнали изследователите от Факултета по психология на Университета в Чикаго след направено в 20 клиники проучване.

И едва 15% от жените след операция смятат, че животът им се е променил към по-добро. Своето недоволство, неумението да се ориентираме в живота, ние често отдаваме на своята външност. В психологията това се нарича принцип на компенсация. Вместо да работим върху себе си и да направим преоценка на ценностите си, ние обвиняваме за всичките ни беди дългия си нос или кривите крака - така е по-лесно. А депресията не отминава и се развива комплекс за непълноценност.

Необходима е работа върху себе си!

• Започнете "умствена диета". Отучете се да "предъвквате" обидите от малко значещите за вас хора. Подозрението е наш основен враг. Просто си обещайте да не обръщате внимание на негативните реплики.

• По-смело общувайте с хората. Нали околните ни възприемат по начина по който им се представяме. Дори и най-красивата пипкава и схваната в ръцете жена ще загуби пред жената с жив ум и чувство за хумор.

• Избавете се от стереотипа, че вашата значимост зависи от дължината на краката ви или размера на гърдите. С тях можете да привлечете някого, но едва ли ще го задържите.

• Опитайте се да разгледате своите недостатъци под друг ъгъл. Може би в тях се крие вашето очарование? Нали нашите недостатъци са част от това, което ни отличава от останалите. Често след направените пластични промени човек губи своята индивидуалност.

Какво най-често предизвиква недоволството

По данни на Американската здравна асоциация има няколко части на тялото, които най-често са обект на критика и недоволство.

При жените това са:

1. Краката (бедрата)

2. Гърдите

3. Коремът

4. Очите

5. Устните, брадичката

6. Носът и ушите

7. Образоваността и интелектът - само в сравнение с другите жени

8. Собственият мъж - като отражение на собствените недостатъци

При мъжете:

1. Размерът на половия член

2. Ръстът

3. Физическата сила

4. Положението в обществото, състоянието

5. Умението да пие

6. Образоваността

7. Щръкналите уши и плешивото теме

8. Собствената жена - като отражение на собственото ниво

Тест: доволни ли сте от себе си?

Ако отделите време и отговорите на въпросите по-долу, може би ще научите нещо важно за себе си, което ще ви помогне да преодолеете мислите за собствените си недостатъци.

1. Съпътстват ли ви мечти, че не би било лошо да се родите отново и да започнете живота си отначало.

Да - 4 точки, не - 16 точки.

2. Имате ли хоби, което да ви доставя удоволствие?

Да - 18 , не - 5.

3. Когато нещо не е наред често си мислите: “Как можа това да ми се случи?”

Да - 6, не - 12.

4. Изпитвате ли силна радост, когато някой ви завижда?

Да - 16, не - 2.

5. Ще преживявате ли дълбоко, ако някой не толкова значим за вас човек ви определи като скучен и несимпатичен?

Да - 3, не - 12.

6. Ще намерите ли утешение, че с вашите познати са се случили същите неприятности, каквито сте имали и вие?

Да - 18, не - 16.

7. Ще страдате ли, ако разберете, че някоя работа върви добре без вашето участие?

Да - 2, не - 16.

8. Мечтаете ли да спечелите джакпота?

Да - 4, не - 20.

9. Ще ви замре ли сърцето, ако разберете, че някой приятел или роднина си е купил нов апартамент или кола?

Да - 1, не - 12.

10. Харесва ли ви да се изявявате пред много слушатели?

Да - 16, не - 3.

Резултати:

Над 120 точки:

Вие сте абсолютно доволни от себе си - на границата на самовлюбеността. Стараете се да пропускате забележките по свой адрес дори справедливите и постъпвате, както намирате за добре. Не сте далече от манията за величие. Проявете самокритика и уважение към мнението на околните, защото хората ще започнат да странят от вас.

От 60 до 120 точки:

Вие сте убедени в своите сили, вървите с изправена глава. Познавате своите недостатъци, но се отнасяте към тях рационално - от някои се стараете да се избавите, а други превръщате в достойнства.

Под 60 точки:

Имате твърде ниска самооценка. В какво е причината? Някаква обида ви лежи на сърцето, вие не сте убудени в собствените сили или просто сте притеснителни? Трябва да се научите да се уважавате и по-често да се вслушвате не в шушукането зад гърба ви, а във вътрешния си глас.

Какви болести поражда ниската самооценка?

Хората, които са концентрирани върху недостатъците на своята външност и нямат самоуважението си, са склонни към:

• Неврози, апатически и тревожни депресии;

• Алергични реакции на нервна почва - на невродермити и астмоидни състояния;

• Вегетативни нарушения;

• Проблеми с черния дроб;

• Сексуални разстройства.

Факт

Нашата самооценка е променлива величина - зависи дори от времето на денонощието и дните на седмицата. До този извод са стигнали изследователите от Канадския национален университет в Торонто. След проведени тестове върху 6000 мъже и жени, те са изяснили, че повече се харесваме на себе си по обяд - от 13:00 до 15:00 часа, а най-често не се харесваме сутрин от 8:00 до 10:00 и вечер от 19:00 до 21:00 часа.

Най-ниската самооценка у повечето хора е през понеделниците и петъците, а най-високата - по средата на седмицата./ здраве.bg