Пуснаха лопатари в Източните Родопи

Животът

19-08-2013, 12:09

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През есента освобождават още 25 елена

Първите пет лопатари, обитавалии временното заграждение до с. Тинтява в Източните Родопи, са пуснати на свобода, съобщиха от пресцентъра на българо-холандския проект "Новото тракийско злато". Освободените животни се чувстват много добре и започнаха да опознават района, като се държат близо до оградата и водоизточниците там. През октомври към тях ще се присъединят още 25 животни.

Първите животни бяха доставени във временната ограда през януари 2013 год. от Ловно стопанство "Студен кладенец". Разселването на елените е резултат от сътрудничество между "Новото тракийско злато", Националното ловно рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България и Ловно-рибарското дружество "Сокол" - Крумовград, чиято цел е след десет години в долината на Бяла река и рида Мъгленик да има многобройна популация от елени лопатари.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е бил изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са намирани в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен през ранното средновековие./ rodopchani.bg