Правят копие на Синеморското златно съкровище

Туризъм

19-08-2013, 12:30

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Министърът на културата впечатлен от експонатите в Историческия музей на Царево

Министърът на културата д-р Петър Стоянович пое ангажимент да съдейства за изработката на копие на Синеморското златно съкровище, което да бъде изложено в Общинския исторически музей в Царево.

Той бе на неофициално посещение в морската община, където се срещна с кмета Георги Лапчев и колегата му от Ахтопол - Атанас Желязков. Тримата обсъдиха и темата за археологията на територията на общината, и за това как тя не бива да бъде пренебрегвана.

Стоянович остана впечатлен от еспонатите в Общинския исторически музей – Царево.

Той разгледа Сребърното монетно съкровище – 199 тетрадрахми, намерено от екипа на Даниела Агре в с. Синеморец и археология от предишни разкопки в района на община Царево, както и находки по проект "Виа Понтика" 2012 г. от Царево, Ахтопол и Синеморец.

На втория етаж се намира изложбата на най-голямата частна колекция от пафти и накити в България, която ще остане в Царево до края на лятото.

Събирани в продължение на десетилетия, експонатите отразяват традициите в различни периоди от българската история, като неизменно се отличават с изключителна изработка и ювелирно майсторство.

На третият последен етаж на музея художниците Стефан Чурчулиев и Георги Маринов представят съвместна изложба живопис. Авторите се представят общо с двадесет платна, но в различни стилове.