Мост разцепи град на две, кмет и фирма си прехвърлят вината (СНИМКИ)

Животът

19-08-2013, 17:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Хиляди хора са блокирани заради затворен мост

Кричимци са готвят за бунт. Четвърти месец единственият пешеходен мост в града е затворен за ремонт.

В близкия до Пловдив град живеят близо 10 хиляди души. Всеки ден достъпът до поликлиника, магазини, център, пазар, църква, след дни и до училищата е изцяло блокиран.

Мостът над река Въча разделя Кричим на два квартала. Затварянето му принуждава местните да изминават километри, за да стигнат до другото съоръжение за автомобили.

Мостът за коли е до циганската махала, десетки хора по тъмно бяха нападнати, разказват кричимци. Търговци  вече затворили магазини по централната улица, заради липсата на клиенти. Традиционният неделен пазар е пред фалит. Църквата и тя опустяла. Отиването на лекар ти отнема час, Господ да ни пази от спешна помощ, жалват се местните.

Кметът Атанас Калчев е наясно с хорското недоволство. Без резултат. Не е предприел нищо друго, освен да обвинява фирмата-изпълнител. На моста работят по 1-2 човека, видя и репортер на Plovdivutre. Кричимци твърдят, че никой не контролира ремонта и не се вземат мерки, за да се улесни придвижването на хората.

Изпълнителят бави ремонта, каза Калчев. Срокът за довършване на дейностите бил 15 юли. Пловдивското дружество “Булстрой и Ко” ще вземе близо 150 хиляди, за да обезопаси старата конструкция. Пред репортер на Plovdivutre.bg кричимският кмет заяви, че управителят на фирмата не вдига телефона си и се крие с дни.

Това е лъжа, контрира Рангел Пиринчев от “Булстрой и Ко”. Забавяне има, подценихме проекта, призна управителят. По думите му след като отстранили настилката се оказало, че корозията е напреднала и се налага цялата конструкция да се почисти с пясъкоструйка преди да се положи ново покритие. Парапетите трябвало да сменят, грундират и боядисат. Ремонтът се удължил и заради необходимостта от използване на високи автовишки.

Изпълнителят заяви, че до 10-15 дни мостът ще бъде отворен.

Съгласно договора при неспазен срок се налагат дневно неустойки по 0,02% от общата стойност на договора. Санкцията може да стигне 10 на сто от цялата сума.

На кричимци да са им здрави краката. Остава им да се хвалят, че мостът е уникален. Донесен е в града от германската армия по време на Втората световна война. Тогава може и да е бил монтиран за по-малко от 4 месеца.