Война за хляба по морето

Парите

20-08-2013, 06:20

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Менте хлебари пекат нощем, продават тайно на ниски цени

Истинска война за хляба пламна по морето. Насъщният залива курортите отвсякъде, а местни производители изпищяха, че са на ръба на оцеляването, свалят поголовно цените само и само да са конкурентноспособни, пише vsekiden.com.

Проблемът им е в адския натиск върху пазара от незаконни хлебари, които месели хляба на черно, не плащали нито данъци, нито осигуровки, работели с контрабандни и евтини, некачествени суровини. Така хлябът им излизал направо без пари и удряли коректните производители. 

Нелегалните фирми нахлули масирано по курортите с началото на лятото заради голямото търсене на хляб в сезона с хиляди туристи по цялото Черноморие. Незаконните хлебопекарни в огромната си част не са местни, от морския регион, категорични са тамошните. Най-много били от близките градове. В Бургас и курортите по южното ни море напирали с нелегален хляб най-вече от Ямбол, Карнобат, Айтос.

Малки нелегални пекарни имало с десетки и по селата, близо до крайбрежието. Селските незаконни фурни работели нощем и още рано сутринта разнасяли продукцията си. Дори на големи хотели доставяли от евтиния си хляб, с които си имали тайни отношения без договори. Обектите нямат регистрация, не отговарят на законовите изисквания и заради това извършваната от тях дейност не може и да се засече от контролните органи. Даже не можели да бъдат намерени изобщо. Но пък хляба им изкупували дори и големите търговски вериги.

През август цената на хляба по морето вече се е срутила с 25 на сто. В началото на годината обикновеният бял хляб се е предлагал на едро за около 95 стотинки, а в магазинната мрежа е струвал между 1 - 1,10 лв. Сега дори и законните фирми продават на едро хляба за 70 стотинки, а в търговската мрежа е 80 ст. 

Местните производители на хляб постоянно алармират за проблема и сега се надяват фалшивият хляб да бъде озаптен от започналите все пак проверки от Икономическа полиция, НАП, РИОКОЗ и общините. Изрядните хлебопроизводители признават, че нямат надежда да се ликвидира докрай сивият сектор, но смятат, че поне може да се ограничи.