Арабски шейхове летят с частни самолети заради екзотичен ресторант в Сънито

Бургас Лайф

20-08-2013, 10:00

Снимка:

evgenidinevphotography.com

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Виното на Бранджелина тотален хит в Слънчев бряг

Три западноевропейски телевизии са снимали филми за уникалните блюда на заведението

Български ресторант в сърцето на Слънчев бряг е последната мания на богатите. А и на по-бедните. От Лондон до Москва чревоугодниците въздишат по екзотичното меню на хитово заведение в курорта.

Цените са високи за средностатистическия българин, но за европейците си е истинска евтиния. Славата на вкусните блюда е стигнала чак до Абу Даби. Арабски шейхове летят с частните си самолети до българския курорт само за да похапнат за обяд или вечеря, и след това се прибират обратно, пише в. "Стандарт".

Заведението привлича като магнит ценителите на екзотични специалитети от цял свят. Тайната се крие в авторските рецепти на шеф-готвача. Всяко ястие в менюто е уникат и не може да се поръча никъде другаде със същия вид и вкус. 
Арабските шейхове били смаяни от таланта на известния български кулинар и вече са постоянни клиенти в луксозното заведение, разказаха от персонала. Поръчвали най-често омари, стриди, паеля, октопод и нилски костур на фурна. Едно от най-скъпите блюда в менюто е салата от морски дарове, която представлява микс от омари, кралски скариди, калмари на плоча, миди на пара и медальон от мерлуза. Ястието струва 120 лв. 
"Действително шейхове от Абу Даби са наши клиенти. Посрещал съм и собствениците на веригата хотели "Ротана бийч". Даже имам покана от тях за една седмица да готвя в техен ресторант. В тези заведения гастролират най-големите имена във висшата кулинария от Европа и от света, но не успях да отида тази година. Шейховете не пиха алкохол, но поръчаха морски дарове", разказва шеф Петров.

Негови клиенти са наши и чужди политици, най-известните бизнесмени, фолкзвезди и популярни лица от шоубизнеса. Това е любимото заведение и на много депутати от руската Дума. Заклет фен на тузарското заведение е и популярната телевизионна звезда на Русия Лариса Гусеева. Бившата актриса и настояща водеща на предаването "Давай поженимся" не пропуска да опита от най-новите специалитети на шеф Петров, с когото между блюдата станали и приятели.  Наскоро в заведението са похапнали президентът и вицепрезидентът на Руската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

"Руснаците са големи фенове на пъдпъдъците. Те са любими и на руския президент Путин, когото съм обслужвал в резиденция Бояна при първото му идване в България", разказва шеф Петров. Депутатите от Москва пък най-често поръчвали стриди и бутикови меса. Такова е японското кобе, което струва 120 лв. за порция.

"Кобето е японско крехко телешко месо. Има легенди, че докато се отглежда говедото, му се пуска класическа музика, а животните се масажират с бира. Аз го наричам месо, което се реже с обратната страна на ножа. То не се реже, а буквално при докосване се разпада. Има също и аржентинско кобе, което е по-различно. Повечето ни клиенти са с богата хранителна култура и не могат да ги сбъркат", разказва майсторът.

Звучи невероятно, но сред любимите гозби на депутатите от руската Дума е и познатата на всички шкембе-чорба, която струва само 6 лв. Уникален крем с азот и алгинатни водорасли е в дългия списък с екзотични ястия. Водораслите пречистват стомашно-чревния тракт и се приготвят по желание на клиента със сладко-кисел орехов сос, със сусам или с морски дарове. Наскоро тук са били балерините на Слави от "Магаданс". Те са поръчали терина от гъши дроб с желе от ябълки и круши, чието приготвяне е доста сложно. 

Сред елитните марки в ресторанта е прочутото френско шампанско "Арманд де Берняк", бутилка от което струва 2000 лева. За него е известно, че се приготвя изцяло ръчно - включително бутилката, както и етикета върху нея, който е от ковано желязо. То е любимо на депутатите от руската Дума. Изисканият ресторант е привлякъл вниманието не само на богаташите, но и на чуждите медии. Три западноевропейски телевизии са снимали филми за уникалните блюда на заведението, лентите са показани по датския Канал 2, норвежкия Осло-тв и британския Канал 4.
Телевизионерите били смаяни високото качество и ниските цени. Един от световно известните деликатеси е американското телешко "Блек Ангъс" поднесено с пресни черни трюфели. Цената на ястието тук е около 100 лв., а в САЩ струва 500 долара.

"Заведението не е за богаташи, а за ценители. Човек може да вечеря тук и с 40 лв., и с 4000 лв. Спагети с италиански бекон например струват 13 лв., има предястия за 6-7 лв. и супи по 4-5 лв. Важното е, че всичко при нас е селектирано, а гозбите са авторски", твърди шеф Петров.