Внимание! Силно земетресение удря България

Учен от БАН прогнозира, че това може да се случи на 22-23 август

Има голяма опасност силно земетресение да удари България, прогнозира проф. Страшимир Мавродиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките (БАН). За агенция ПИК той каза, че това може да се случи на 22-23 август.
По думите на учения, България е в район със засилена сеизмичност, което означава, че има вероятност за силно земетресение.
Според Мавродиев обаче, засега нищо конкретно не може да се каже без задълбочен анализ.
Професорът съветва гражданите предварително да се подготвят за труса - "трябва да си проверят къщите за сеизмоустойчивост, да проверят за падащи предмети, да си приготвят авариен запас от дрехи, фенерче, вода, да не си оставят колите до стени, които може да паднат."
Ученият по сеизмология се оплака от българските власти, които не пожелали да финансират метода му за прогнозиране на земетресенията. Проф. Страшимир Мавродиев обаче, получил средства от ЕС за съдаване на международна група от учени, които да изследват задачата. Но не и ресурси за създаване на мониторинг и център за анализи. Именно затова Мавродиев не може да каже нищо по-конкретно за трусовете без съответни прибори и анализи.
"За да мога да опитам да отговарям на тези въпроси за епицентъра, дълбочината и магнитуда, ми трябват 3 мониторингови точки. Но това го повтарям от 2001 година насам", обяснява още ученият.
След най-силното земетресение учените в Армения са написали книга за действия при трусове, твърди Мавродиев. "Има такива книги след случилото се в Армения силно земетресение, автори на които са колеги от колектива ми. Отдавна предлагам на властите да се организират такива лекции", обясни той за евентуално предотвратяване на щети, с каквито се сблъскаха жителите на Перник след последния трус.

Ето и няколко основни съвета Как да се предпазим от земетресение.