Не очаквам предсрочни избори до края на годината, заяви Вигенин

Външният министър отрече БСП да е организирала извозване на хора, които да подкрепят кабинета

Не очаквам предсрочни избори през есента или до края на тази годината, но трябва да видим как правителството изпълнява своите ангажименти.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ външният министър Кристиан Вигенин. "Ние заявихме, че имаме програма, всеки месец ще отчитаме мерките, които предприемаме и мисля, че това се оценява от голяма част от гражданите", обясни той. Според него страната ни ще върви добре, ако не се предприемат действия за изкуствено насаждане на напрежение.

Вигенин увери, че правителството ще положи усилия, за да си свърши добре работата в услуга на гражданите, а не чужди интереси.

Вигенин недоумява защо се превръща в драма новината, че граждани са дошли да подкрепят техните управляващи. "БСП не е правила организация за извозване на хора тук, за да подкрепят правителството. Дори да беше така, не разбирам какъв е проблемът. Но се създаде допълнително напрежение заради това", каза той.

Външният министър каза, че на срещата на външните министри на ЕС, която ще се проведе утре, ще има сериозна дискусия за бъдещето на Египет. Ще бъде обсъдено и това дали може Египет да се върне по пътя на демократичния процес и как да стане това, както и предприемането на мерки за спиране на кръвопролитията в размирната държава.
Кристиан Вигенин напомни, че МВнР многократно изрази официалната позиция на България по въпроса с Египет.
"България имаше представител на предварителна среща, на нея са обсъждани организационни идеи за предстоящата среща на външните министри. В последните дни се говореше да се въведе оръжейно ембарго, да спрат доставките на оръжие или да се замрази финансовата помощ от ЕС за Египет. Ние не подкрепяме замразяване на финансовата помощ, защото такъв тип мерки няма да решат конкретния проблем сега, а ще рефлектират в перспектива върху хората в Египет", обясни министърът.