Най-малко 300 лева излиза един първолак

Животът

20-08-2013, 13:01

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Чанта, дрешки и куп аксесоари... Родители, подгответе се!

300 лева минимум трябва да се бръкнат родителите на първолаците, за да ги подготвят за новата учебна година. Парите обаче ще стигнат само ако семейството не се изхвърля за скъпи чанти, дрехи и аксесоари. За субсидии от държавата са пуснали молби едва 26 хиляди семейства, които очакват увеличената от 100 на 200 лева помощ за децата, тръгващи на училище.

Най-важното за ученика - раницата, може сериозно да наруши семейния бюджет. Средната цена на чантата, задължително с ергономичен гръб, прегради за учебници и тетрадки и джобче за вода, е около 40 - 50 лева.

Повечето родители избягват да купуват евтините раници, които в хипермаркетите може да се намерят и срещу 10 лева, защото се скъсват още на втория месец. Иначе марковите раници за момчета с модни герои достигат и до 100 лева.

Цветните несесери се продават по книжарници и магазини на най-различни цени, които варират между 15 и 60 - 70 лева. Най-скъпите обаче имат предимството да са пълни с всичко необходимо - от моливи и флумастери до острилки и гумички. За първия учебен ден мама и татко трябва да се бръкнат с още и за екип по физическо възпитание, като анцугът в най-добрият вариант е 20 лева, а фирмените скачат до 100 - 150 лева.

За да облекат "новобранците" подходящо за първия учебен ден, са нужни още поне 50 лева за прилична блуза, панталон или пола. За да успеят да вземат по-качествени дрешки за важния ден, родителите в паника обикалят по моловете, за да хванат разпродажбите на фирмените магазини. В тези от среден клас панталон за момчетата може да се намери срещу 30 лева, а официална блузка - за около 20 лева. Много училища обаче още от първи клас изискват униформи, за които събират от родителите различни суми.

Към сметката за 15 септември се добавят и още 30 лева за тетрадки, боички, блокчета за рисуване и куп други дреболии, които увеличават графата разходи. Венецът на родителския харч е в самия учебен ден, когато децата се надпреварват кой да купи по-хубав букет на класната. Пищните китки гълтат от бюджета поне 20 лева./ vsekiden.com