Приемът на деца в ясли и градини извън закона?

Мисия Пловдив

20-08-2013, 13:15

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Партия "Синьо единство" атакува общинската Наредба

Партия "Синьо единство" иска производство срещу общинската Наредба за прием на деца в ясли и градини в Пловдив. Това заяви председателят на структурата в града Костадин Шанков.

Според техни документът противоречи на действащите Закон за закрила на детето и този за защита от дискриминация.

В тази връзка от "Синьо единство" подготвят мотивирано искане до Комисията за защита от дискриминация за започване на производство срещу общинската Наредба.

При бързо попълване на Приложенията от новата Методика за прием и класиране на децата адвокати се сблъскали със "странни констатации". По мнението им дете на инвалид може да събере повече точки от дете на самотен родител. В неравнопоставено положение са и безработни спрямо работещи родители. Друга недомислица според "Синьо единство" е даването на привилегии на родители по месторабота. Задължението е да се представи служебна бележка от работодателя. Възможно е обаче родителят да бъде "назначен" на работа дни преди самото класиране и след това да бъде освободен, коментира адв. Янко Радунчев.

Подадените документи за прием в ясли и градини не се проверят дали отговарят на истината, допълни Костадин Шанков. Критериите, за които се дават точки, са подложени на "бегла проверка при записването". При липсата на контрол това е само една от вратичките за придобиване на повече точки за по-предно класиране.

От партията са против и строеж на нови детски градини. "Това са пари хвърлени на вятъра. Демографската картина показва, че след 2-3 години сградите ще са излишни", каза Радунчев. По мнението му по-добре средствата да се използват за оборудване на съществуващи помещения.

"Синьо единство" се кани да подаде становище до председателя на общинския съвет Илко Николов с предложения за промени в Наредбата за прием в детските заведения. Партията ревизирала и други общински документи.