Роботи рисуват движения в инсталация

Стара Загора Лайф

20-08-2013, 15:29

Снимка:

Авторът

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Изложба "ГЕНЕРАТИВНИ РИСУНКИ" ще представи от 21 до 29 август младият старозагорски художник Дилян Бакалски в зала "Байер"

Еднакви като формат листи с пъстроцветни линии, създадени от роботи и обединени в инсталация - това ще можете да видите от 21 август в продължение на една седмица в старозагорската галерия "Байер". Откриването е в 19,00ч.  в сряда.
Рисуващата машина е интерактивна инсталация, чиито творби са синтез между няколко фактора - програмата, която изпълнява, влиянието на публиката върху нея, околната среда и динамиката на двойното махало. Експериментът се движи по тънката електриково зелена линия между изкуството и науката трансформирайки хипотетично предвидимо- непрeдвидимите данни в графични изображения. "Като създател на рисуващия робот, се абстрахирам от процеса на създаване на художественото произведение и оставям творческата дейност на творбата си. В този процес въвличам и публиката, която чрез действията си взаимодейства с робота, но оставям тълкуванието на тази интеракция на самата машина, която чрез собствената си логика ще се "вдъхнови/препрограмира", за да промени рисунката си. Експериментът повдига въпроса за авторството на творчеството: дали принадлежи на твореца, на медията му или е плод на средата, в която се ражда произведението? "- разсъждава младият креативен творец."Изложбата не трябва да се приеме като нещо завършено, защото по време на престоя си в галерията роботите, които създадох и програмирах, ще продължават да рисуват, синтезирайки параметричността на компютърната програма със "случайните" зависимости във физическия свят и ще допълват експозицията до нейното закриване - разбулва част от мистерията на инсталацията Дилян.
В изложбата са включени роботи, които рисуват, техните творби, видеоарт и още нещо- какво е то- вижте я и усетете сами.