Феновете на чалгата се топят

Животът

20-08-2013, 17:08

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Въпреки това поп-фолкът още е най-слушаната музика

За последните осем години броят на младите българи, които признават, че слушат чалга  е намалял с 13%. Феновете на поп-фолка са спаднали от 54 процента на 41 на сто от новото поколение. Въпреки спада обаче етно стилът продължава да е най-слушаната музика. Това показват резултатите от проучване "Българската младеж 2013" на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), предава Фокус.
 
През 2005 година 35 на сто от младежите посочват, че слушат на второ място българска поп музика, а днес на второ място с предпочитанията на 25% от младите хора е рок-музиката. Хеви-аудиторията за последните осем години се увеличава с 5% и сега такава музика слушат 1/4 от младите хора.
 
Поп-фолкът е най-слушана музика във всички поколения до 35 г. Най-младите участници в изследването обичат още рап и рок. Рокът обаче заема второ място, а поп музиката - трето, при хората между 19-35 г. Според НЦИОМ като негативна тенденция може да се определи, че от 19% през 2005 г. сега едва 6% слушат народна музика. Докато през 2005 г. младите българи посочват около 20 музикални жанра, в момента предпочитанията им се разширяват до около 40 жанра, сочи още изследването.


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен