Гърция вдига цените на хотелите

Парите

21-08-2013, 08:06

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На остров Миконос изпиха шампанско за 1.5 млн. евро

Хотелите в Гърция отчитат рекордни повишения в цените, като средните суми за нощувка през август достигат най-високата си стойност от три години насам.

Това показват резултатите от последния ценови индекс на сайта trivago, който се изготвя всеки месец от търсачката за хотели.

През последните няколко години цените на гръцките хотели отчитаха осезаеми понижения на фона на кризата в страната. Това лято обаче се наблюдава повишение в средната цена за нощувка в Гърция, като увеличението е 10 на 100 спрямо миналата година, пише онлайн изданието на 24 часа.

Докато през 2011 и 2012 година средните цени за настаняване в двойна стая на вечер през август са били съответно 237 лв. и 233 лв., тази година цената достига до 256 лв. за нощувка, показват данните от търсачката.

След вълненията и протестите миналата година в големите градове в Гърция, които доведоха до отлив в резервациите, тази година туроператорите отчитат значително повишение на интереса на западните туристи, които се завръщат към тази дестинация. Хотелите по най-популярните гръцки острови са пълни на 100 процента през юли и август, а сезонът се очертава като един от най-успешните, пише местната преса.

Елитът се къпе в шампанско

Въпреки кризата гърци изпиха шампанско за почти 1,5 млн. евро на концерт на египетския топизпълнител Амр Диаб на остров Миконос, пише сп. "Еспресо".

Гръцкият хайлайф се събрал в тузарската кръчма "Намос". Стотици фенове на певеца пили скъпи питиета и играли "на война" с шампанско, струващо 120 000 евро бутилката, пише "Еспресо".

Позлатените полуголи момичета, които сервирали, не смогвали с пренасянето на бутилки от 15 л, струващи по 60 000 евро. Цената за входа стартирала от 220 евро и стигала 800 евро на човек за първите десет маси. Според "Еспресо" приблизителната печалба на заведението надминава 1,5 млн. евро.

Солени глоби за работещите на черно

Властите в Гърция обявиха строги мерки за борба с масовото вече явление на недекларирани и неосигурени работници, съобщават местните вестници.

Работодателите ще бъдат санкционирани с глоби от 10 550 евро, ако бъдат заловени, че не са декларирали и не плащат осигуровки за всеки нает работник. Размерът на глобите ще възлиза на 18 месечни минимални заплати, пише в. "Етнос". Те ще се налагат на място от инспекторите. Вестникът определя мерките като "сафари срещу черния труд".

Над половин милион са работещите в Гърция, чийто труд не се декларира и осигурява от работодателите, показват данни, цитирани в печата. През 2010 г. този труд е съставлявал 25%, а за първите шест месеца на тази година е достигнал 38,4 на сто от броя на всички работещи. Това означава, че не се плащат осигуровки за четирима от десет работещи. Гръцката държава губи по три милиарда евро годишно от тези 550 хиляди неосигурени работещи. Пенсионните фондове губят около 350 милиона евро от невнесени осигуровки, изчисляват експерти.