От 23 август – ВиК без ток, Добрич без вода!

Мисия Добрич

21-08-2013, 09:52

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

ВиК дължи 2 милиона на "Енерго-Про"

"Енерго-Про" ще пристъпи към поетапно изключване на електрозахранването на обекти на "ВиК"-Добрич след 23 август, ако натрупаният дълг от дружеството за близо 2 000 000 лева не бъде овладян в кратки срокове, предупреждават в съобщение до медиите от електроразпределителното дружество.
Припомняме, че в същата ситуация "ВиК" се оказа през септември миналата година, когато заради задължения от 5 000 000 лева, токът в помпени станции бе спрян и областният град остана без вода.
"Енерго-Про" е в незавидното положение на най-големия и дългогодишен кредитор на "ВиК", но с новите цени на тока от 1 август възможностите на компанията да носи финансовата тежест на ненавременни плащания от клиенти е сведена до нула, посочват от електроразпределителното предприятие. Държавното "ВиК" от години не е излизало на чисто в сметките си за електроенергия, доставя вода от кладенци, част от които са отдалечени на повече от 90 километра. В Добруджа водата е скъпа - всеки литър от нея, който стига до домовете на хората, струва киловати електричество, а загубите по амортизираните водопроводи е 80 на сто. Към високата себестойност на услугата трябва да се прибави и икономическата криза, която сви доходите на хората. Ако не се вземат срочни мерки от държавната власт, в разгара на лятото Добрич може да се окаже с неработеща "ВиК"-система, допълват от "Енерго-Про" и настояват за среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството за решаване на проблема.
Новоназначеният управител на "ВиК" Юлиян Иванов вече съобщи след среща между мениджмънта на двете дружества в началото на август, че има подписан споразумителен протокол с електроразпределителното предприятие за разсрочване на дълга и изплащането му до 10 октомври.