Шведки се забулиха след бой над бременна мюсюлманка

Свят

21-08-2013, 10:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жените солидарни след нападението през уикенда

Редица шведки се облякоха в традиционната за изповядващите исляма женска дреха хиджаб в знак на солидарност с мюсюлманка, която била атакувана в предградие на Стокхолм заради одеждата й, съобщи Би Би Си.

В събота неизвестен нападател атакувал жената, дръпнал забрадката й и ударил нейната глава в кола. Жертвата на нападението, която е бременна, е в болница.

Шведки от най-различни вероизповедания, сред които политици и водещи на телевизионни предавания, облякоха хиджаб, снимаха се и разпространиха кадрите. Участниците в т. нар. Хиджаб протест призовават правителството в Стокхолм "да гарантира на мюсюлманките в Швеция тяхното право на религиозна свобода".
Като използваха хаштаг #hijabuppropet редица шведки пуснаха снимките си с хиджаб в социалните мрежи. Сред тях са депутатките Аса Ромсон и Вероника Палм, както и телевизионната водеща Гина Дирави.

"Убедени сме, че има достатъчно основателна причина в момент, когато броят на атаките срещу мюсюлмани расте, премиерът и другите политици да предприемат действия за спиране на настъплението на фашизма", цитира в. "Афтонбладет" апела на организаторките на протеста. Министърката на правосъдието Беатрис Аск коментира инцидента от събота като много сериозен, пише БГНЕС.