Европейските средства намаляват, отбеляза Златанова

Политика

21-08-2013, 13:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министерският съвет прие споразумение за партньорство с ЕС

Предвидените средства по почти всички оперативни програми, които ще бъдат отпуснати от ЕС за следващия програмен период, са по-малко от отпуснатите за сегашния период.

Това каза вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова на пресконференция.

На днешното заседание на Министерския съвет кабинетът одобри споразумение за партньорство на България. Проектът очертава помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) за периода 2014-2020 година.

Златанова обаче отбеляза, че съзнателно все още не са представени данните от сегашния и от предишния програмен период, за да няма сравнение от типа – "кой, кога, колко и къде е сгрешил".

Не ми се иска европейските фондове да бъдат поле за политически битки, зави вицепремиерът. Златанова призова всички участници в процеса заедно да направят, така че малкият ресурс да бъде усвоен и България да се възползва максимално от него.

Вицепремиерът призова още всички да прочетат проекта за споразумение на страната ни по отношение на европейските средства по оперативните програми.

"Много от политиците са прочели малко за този документ, защото ако бяха прочели щяха да знаят, че превръщането на темата за еврофондовете в поле за политическа битка е изключително непродуктивни", коментира Златанова.

Тя заяви, че според изследването за състоянието на страната ни през август 2013 година, което е посочено в проекта за стратегия, е посочено - "недостатъчен дял на заетите, недостатъчна икономическа , нарастване на неграмотното население, предпоследно място в Европа по здравеопазване. Първо място в Европа по бедност, нисък дял в инвестиции".

"Това показва в какво състояние намираме страната", заяви още вицепремиерът.